Пожар избухна край Средец и огънят се разраства. Срутиха се производствени части от химическия завод Металпласт. Две от помещенията с готова продукция и заготовки вече са погълнати от пожара.

„Възможно е да има жертви, не сме сигурни дали изведохме всички работници навън”, каза един от пожарникарите, цитиран от „Флагман”.

Огънят е тръгнал от работната площадка, на открито. Вероятно от незагасена цигара, която се е разгоряла в близост до химическите вещества.

Заводът внася пластмасови отпадъци от Гърция. Преработва ги до гранулати с ниско качество, които продава на други химически заводи у нас. Фабриката е собственост на местния бизнесмен Стоян Найденов.

В момента там има четири пожарни коли – три от района на Средец и една от Бургас. Не могат да се справят заради силния вятър. Огънят поглъща все по-големи площи заради лесно запалимите продукти.



Пристигат и доброволци от съседни цехове, които също помагат в гасенето на пожара.

Над 50 работници са евакуирани. В района на завода се усеща наситеното повишаване на финните прахови частици. На място е Гражданска защита и екип на РИОСВ-Бургас.

Пластмасовата суровина гори вече трети час, а огнеборците трудно съумяват да загасят пожара. Фронтът постоянно се разширява. Големият проблем е, че не са спазени изискванията за съхраняване на леснозапалимата продукция, която е разпиляна из целия двор. Съвсем наблизо е и бензиностанция.

Полицията е в района и е с готовност да го отцепи.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg