Строителните разрешения и документация на строежа до Брезовско шосе в Пловдив са изрядни, заяви кметът Иван Тотев. Той показа скица, от която ясно личи, че археологическият обект и охраняемата зона около него са извън обхвата на строителството.

Община Пловдив не е можела да реагира, ако археолози не са спрели строежа. Нарушения обаче има.  В Закона за културното наследство ясно е записано, че при разкрити по време на строителство археологически структури частният инвеститор следва да преустанови работа и да уведоми кметството, регионалния инспекторат на министерството, както и археологическия музей.  Това обаче не е било сторено. Тогава археологът от регионалния музей Росица Миткова видяла, че в края на строежа има керамика и други древни структури, след това последвало и спиране на строежа.

На място отишли двама от най-опитните археолози, които установили,  че има разрушена сграда -  пещ или жилище, която датира от 6000 години.

В момента от Министерство на културата проверяват документацията на фирмата инвеститор.Днес се очаква и представители на строителния надзор, за да представи документите.

Със сигурност ще има санкция за фирмата, като тя ще бъде заради нарушение на член 160  от  Закона за културното наследство. Глобите обаче са незначителни - за неуведомяване на властите при открити находки юридическите лица могат да бъдат санкционирани с от 5 до 10 хиляди лева.

Директорът на РАМ – Пловдив доц. Костадин Кисьов заяви, че колежката му реагирала твърде емоционално. Строежът е бил само в периферията на Плоската могила. Самата тя е непокътната въпреки че върху нея има сгради, обектът под земята е запазен.