Астрономическото лято настъпва днес, а с него и температурите рязко скачат нагоре! Точно в 07.24 часа българско време настъпва астрономическото лято тази година. С него и хладната вълна, която се бе настанила в Пловдив през последната седмица.  

Синоптиците прогнозират рязко затопляне като в следващите 10 дни температурите ще надскочат 30 градуса, а в събота се очакват и живакът да скочи до 37-38 градуса.  Високите температури ще се задържат и през цялата нова седмица, като минималните дори няма да паднат под 20.

Дългосрочната прогноза за юли 2017 е за средна месечна температура около 33-35 градуса, а максималните средно месечните температури за месеца се очаква да бъдат в рамките на 34 - 37 градуса, а най-ниските стойности може да достигнат 13- 18 градуса по целзий. В някой части на страната юли е най-топлият и температурите достигат максимални стойности, като термометрите надминават скалата от 40 градуса и достигат 40-42 в обедните часове.

В тези моменти излизането и излагането на преки слънчеви личи не е препоръчително и повечето специалисти съветват да се стои на дебела сянка и да се приемат много течности, за да не се получи обезводняване или топлинни удари.