Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Плевен в Деня на детето 1 юни стартира безсрочна благотворителна инициатива „Дете на МЦ КИРМ Плевен”. Това обяви на Осмия детски празник управителят на центъра доц. д-р Емилияна Конова.

Всички деца на центъра, заченати след ин витро процедури или интраутеринни инсеминации, или родени, благодарение на терапия след загуби на плода, до навършване на 18-годишна възраст, при необходимост, ще получават безплатни консултации и изследвания от спецалисти на центъра в три направления: изследване и оценка на имунния статус, консултации с имунолог и профилактика на чести инфекции; консултации с лекар - специалист по диететика и хранене, оценка на метаболитния  статус и изработване на индивидуален хранителен режим при деца с наднормено тегло или други здравословни проблеми; консултации на децата и техните родители с детски психолог.

Безплатните имунологични изследвания и консултации с имунолог – доц. д-р  Емилияна Конова, д.м. и д-р Светла Блажева, ще се извършват в трите имунологични кабинета на МЦ КИРМ – в Плевен, Пловдив и Бургас. Безплатните консултации с диетолог – д-р Недка Добрева, ще се извършват в кабинетите в Пловдив и в Плевен, а безплатните консултации с психолог Анелия Рангелова – в центъра в Плевен.

На всяко дете, при раждането, ще бъде предоставена лична здравна книжка „Дете на МЦ КИРМ – Плевен“, с която родителите ще могат през годините да посещават трите центъра и съответните специалисти и в която ще се отразяват всички консултации и изследвания, за да се проследява здравния статус на детето.

Чрез тази инициатива, мисията на центъра се разширява – идеята на екипа е не само да осигури раждане на дете, но след това – детето да расте здраво, обгрижено и спокойно, с добро физическо и емоционално здраве.

Близо 200 деца, заченати ин витро или чрез друга терапия, събра на празник Плевенският ин витро център КИРМ „Св. Елисавета”. На 1 юни – Световния ден на детето, площадката пред Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен се изпълни с детски глъч и усмивки, песни и танци. От цялата страна дойдоха деца с колички – единични и двойни. Семейства от София, Варна, Русе, Разград, Монтана, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Несебър, Бургас, Враца, Габрово, Перник, Троян, Велико Търново и Плевен доведоха своите рожби.

Малчугани, най-големите от които вече завършват втори клас, танцуваха и пяха заедно с талантливите момичета и момчета от вокална група „Арлекино” към читалище „Съгласие”с диригент Виолета Боянова. Малки и големи играха, пяха и  танцуваха заедно с DJ El Capitano в продължение на час и половина. Празникът завърши с българско хоро, на което се хваната деца, родители и екипа на МЦ КИРМ – Плевен.

За втора година тържеството на центъра бе уважено от кмета на Община Плевен. Г-н Георг Спартански поздрави децата и техните родители за празника и им пожела да бъдат все така щастливи и усмихнати, да растат в игри и занимания. Да идват в Плевен всяка година на празника. Благодари на екипа на МЦ КИРМ – Плевен и лично на доц. д-р Емилияна Конова, за прекрасната инициатива на центъра, защото децата се нуждаят от постоянни грижи, любов и внимание. „Децата са нашето бъдеще, те са нашата радост и гордост, ние трябва да се грижим първо за тях, и след това за всичко останало”, категоричен бе г-н Спартански.