Aбитуриент от старозагорската математическа гимназия "Гео Милев" отиде на бала си в народна носия, която сам е проектирал, ушил и извезал. Петър Славчев решил спонтанно да изглежда по-различно от съучениците си в празничната вечер.

В продължение на няколко месеца разглеждал моделите, подбирал шевици и в крайна сметка съчетал два мотива от самоковския регион, които собственоръчно избродирал върху ризата, пише Монитор.

Признава че не му било лесно, но в крайна сметка успял да се справи, като буквално до последния ден криел от приятелите си намерението. Не по-малко колоритен бе и абитуриентът Георги Стойков от Природоматематичeската гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград, който дефилира под зелената арка на площад "Георги Измирлиев" пременен като македонски комита, запасал пищов на кръста.

До него смирено пристъпваше момата му, десетокласничката от същата гимназия Спасимира Калайджиева. Двойката обра овациите на последната, 4-та вечер, с която 154 дванадесетокласници математици от благоевградското училище закриха абитуриентските дефилета в областния югозападен град.