Подписи на асеновградчани били фалшифицирани, за да се започне строителство на жилищна сграда в Метошката махала, съобщиха на брифинга на прокуратурата във връзка с обвиненията срещу кмета д-р Емил Караиванов. Първото обвинения е за злоупотреби в особено големи размери, свързани с договор за почистването на дъждоприемните шахти.

По второто досъдебно производство са обвинени кметът, главният архитект, както и строителните предприемачи Вакрил и Георги Запрянови.

През 2012 година се искало промяна на ПУП-а на сградата, която е паметник на културата. То обаче не е било съгласувано с Министерството на културата.  Част от съседите обжалват пред главния архитект, като жалбите са им основателни, но мерки не са били взети. След това са се изготвили два протокола, като фалшифицират подписите на съседите на парцела. Кметът е обвинен именно в незаконна промяна на ПУП, а главният архитект - за търговия с влияние.

След промяната на ПУП-а през 2012 година сградата се бута.  В края на миналата година от страна на инвеститора – „Запрянови – 03”  са внесени документи и е издадено разрешение за строеж, като не са спазени изискванията на Закона за културното наследство. Инвеститорът е започнал строителство на парцела.  През март културното министерство е сезирало кмета за нарушенията.  Той е изпратил комисия през май, която не констатирала нарушение, разказа наблюдаващият прокурор Мария Тодорова

Наказанието, което грози Караиванов по това обвинение, е до 5 години затвор  и глоба  до 10 хиляди лева. Запрянови са с обвинение, че са наредили старт на незаконно строителство, като са осъществили дейности на територията на групов паметник на културата,  а главният архитект за търговия с влияние.

Очаквайте ВИДЕО!