"Тази награда ще има смисъл само ако творчеството на съвремените български писатели започне да се популяризира в училищата. Иначе ще е просто суета". Това каза писателят Александър Секулов, който снощи  спечели Награда Пловдив за "Литература" за поетичната си книга "Море на живите".

Авторът благодари на другият номиниран - Недялко Славов, който не спирал да споделя книгата му. Тази година журито в раздел "Литература" бе изправено пред истинско предизвикателство, защото трябваше да избира между най-добрите пловдивски автори, които творят в момента.  

Наградата за "Художествен превод" бе присъдена на Анета Тошева за превода от френски на романа "Напълно побъркан" от Жил Льогардиние. "Най- лесно се превеждзат силните думи. Това са думи като ЧЕСТ, ПРОШКА, БЛАГОСЛОВ" каза преводачката. 

За "Журналистика" приза получи Руслан Йорданов за новата електронна информационна платформа www.PlovdivTime.com и поредицата „Разни разкази“. В тази категория конкуренцията също бе много силна, тъй като номинирани бяха филмът за Тютюневия град на Влади Севов от БНТ и поредицата икономически коментари на анализатора Светлозар Гледачев. "Животът няма да ми стигне, за да опиша всички невероятни места и интересни хора на Пловдив" заяви журналистът, който точно преди година напусна София и заживя под тепетата, откривайки неустоимия чар на "бавния" живот. 

В раздела "Изобразително изкуство" наградата бе присъдена на Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов за съвместна изложба акварел и скулптура. Надпреварата при художниците бе между победителите, Недко Итинов и Атанас Хранов. 

Награда "Пловдив" за музика спечели младата оперна певица Евгения Ралчева за ролята на Сестра Анджелика в едноименната опера на Пучини, премиерна продукция на Държавна опера в Пловдив.

В раздела "Театър" статуетката бе присъдена на Държавния куклен театър-Пловдив за спектакъла "Дама Пика". Директорът Виктор Бойчев благодари за наградата и напомни на новия зам.-кмет по култура и туризъм Амелия Гешева, че средствата за ремонта на Кукления театър са наполовина събрани и очаква от управниците да изпълнят обещанията си, и да може сградата да бъде реставрирана. 

Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" бе отличен с престижната награда в раздела "Произведение на изкуството, предназначено за деца" за празничния концерт по случай 40 години от основаването на хора. Момчета от формацията изненадаха публиката със специален музикален поздрав от залата. 

 

Проектантите Стефан Стефанов  и Радка Стефанови от АРКОНТ-А“ООД получиха наградата в раздел "Архитектура" за "Търговски дом и археология" ( в бившия ДЕТМАГ, настоящ магазин H&M на главната улица). "Нека пловдивчани видят, че е възможно интересите на инвеститорите да съвпадат с интересите на града" каза Стефан Стефанов, който сподели и удоволствието си, че след 8 години , прекрасната сграда живее нов живот. 

С награда "Пловдив" в раздела "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство" бяха удостоени Виолин Палейков и Нончо Нончев от БНТ -2 за документалните филми: "OPERA OPEN", "Българска трилогия" и "Театър - Безкрая". Операторът напусна за минута мястото си зад камерата, за да получи наградата, а след това продължи да снима, тъй като церемонията се излъчваше пряко по БНТ. 

Кметът Иван Тотев връчи наградата "Пловдив" в категорията "Културно наследство и съхраняване на паметта" на Елена Кривошиева за реставраторската работа в новата „перла“ на Стария град - къщата "Клианти", която съвсем скоро ще бъде отворена за посетители. Елена Кривошиева специално благодари на колегите си, като не забрави да засвидетелства възхищението и преклонението си пред таланта на неизвестния художник, изографисал къщата преди точно 200 години.

Церемонията започна с минута мълчание, с която бе отдадена почит на жертвите от атентата в Манчестър, случил се точно по време на културно събитие.

Домакин на церемонията по награждаване бе Драматичен театър – Пловдив, като на сцената се изявиха с много хумор и талант почти всички актьори от трупата на театъра, заедно с директора Кръстьо Кръстев, заместник-директора Деница Димитрова, помощник-режисьора Ирен Алексиева и Сузанна Арутюнян – Василевска - мениджър "Маркетинг и продажби". Музикалната част бе поверена на БИГ БЕНД – Пловдив, с диригент Николай Гешев.

Актьорите Боряна Братоева, Димитър Банчев, Мария Генчева, Ивайло Христов, Троян Гогов, Петър Тосков, Симеон Алексиев, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Елена Атанасова и Кръстю Кръстев се превъплътиха в ролите на свои герои от постановките, в които участват, цитираха части от монолозите си, подканяйки зрителите да посетят спектаклите, като същевременно представяха и номинациите.

Екипът на TrafficNews.bg поздравява всички наградени!