Още на следващата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението издателят Манол Пейков да бъде върнат в Управителния съвет на Пловдив 2019, анонсира кметът Иван Тотев.  По думите на градоначалника това, което се е случило на последната сесия на местния парламент е било за добро, тъй като е поставило редица важни въпроси за функционирането на фондацията.

„Оказа се, че нито един от 44-те съветници, които гласуваха отстраняването на Пейков, не знаят кой е той”,каза Тотев. По той допълни, че основният проблем, който е изникнал след въпросната сесия е за работата на фондация Пловдив 2019 и най-вече нейната публичност и достъпност, както за институциите и общинските съветници, така и за хората.  Тотев даде пример с факта, че Ангел Иванов от БСП се е запознал с това, което се случва в Пловдив 2019 от протоколи от заседанията.

Тотев защити и работата на общинските съветници и заяви, че вината не е в тях, тъй като те работят на базата на предоставеното им като информация.

„Фондацията може да работи добре в комуникацията с Брюксел, но тя куца тук, на местно ниво. Ще искам повече публичност, повече пресконференции, повече интервюта, за да знаят хората какво се случва във фондацията. На последната сесия гласувахме 2 милиона лева за нея. Това са сериозни пари, като имат нужда от публичност”, отсече Тотев. Той допълни, че засега не се предвиждат кадрови промени във фондацията, но не изключи такива в бъдеще, ако нещата не се променят.

Скоро се очаква да се изберат и още представители в УС на Пловдив 2019, чийто общ брой трябва да е 9. Още днес кметът и новият му заместник по култура Александър Държиков ще отидат на заседание на фондацията.  Ще се дискутира и една от идеите заседанията на управителния съвет да се излъчват онлайн.

Припомняме, че Манол Пейков бе отстранен на последната сесия на местния парламент, тъй като съветниците заподозряха конфликт на интереси. Повече вижте ТУК