Три жени и двама мъже разказаха пред НоваТв как са ги вкарали в затвора в Гърция за 9 месеца, след като са качили бежанци на стоп.

"Бяхме на екскурзия до южната съседка и взехме няколко стопаджии. Когато ни вкараха в занданите ни обвиниха, че сме ги возили за пари. Показанията на момчетата бяха, че те от 2 дни са в гората и чакали един бял бус, но единият ден го нямало, вторият ден го нямало и те се принудили да излезнат", разказват те.

"По нищо не личеше, че тези хора са бежанци. Бяха по къси гащи. Ние нямахме представа, че това е нещо незаконно", допълва едната жена.

Мъжът пък се възмущава, че в България автостопът не е забранен, докато в Гърция е.

"Българите поне да кажат – влизаш в Гърция, стопаджии недей да качваш".

"10 дена бяхме в този участък, в който ни държаха, без топла вода, в килията имаше само дюшеци", разказват за живота си зад решетките българите.

Оказва се, че в килията на жените били вкарани и мъже.

"Какво им дава право на тези хора да вкарат сирийци в килията. Две нощи вкарват в килията при две жени сирийци и заключват". разказва българинът. Неговата съдба не била по-лека. Без малко да го изкарат невменяем.

"Водят ме психиатрията. Там някакви хора с ризници. Питам го с жестове "Защо?" той вика: "А извинявай, извинявай и отвари друга килия", потресен допълва човекът.