Три оферти са получени за участие в откритата процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Днес бяха отворени предложенията на кандидатите в присъствието на министъра на транспорта Ивайло Московски, съобщиха от ресорното ведомство.

ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“, „Консорциум Летище Пловдив“ и Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест ще се състезават за правото да управляват летището на втория по-големина град в България за срок от 35 години.

„Чрез отдаването на концесия на летище Пловдив се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта“, се казва в съобщението на министерството.

Припомняме, че сегашната процедура за концесия беше открита в края на миналата година, тъй като при предходната нямаше нито една подадена оферта.

Обектът е с площ над 2.3 млн. кв.м, като концесионерът трябва да инвестира не по-малко от 35.2 млн. евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16.7 млн. евро за първите пет години от срока на концесията. Според условията кандидатите трябва да имат опит над 5 години през последните 10 години в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. души, както и товарооборот над 40 хил. тона годишно. Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранция за участие в размер на 150 хил. лв. В консорциума явно има и необявен участник, за да могат да отговорят на изискванията за концесията.