Ще играят ли Локо и Ботев исторически мач, различен от многобройните им сблъсъци за първенство и за Купата? Този въпрос продължава да бъде актуален и все още не е отпаднала възможноста да гледаме градско дерби в ролята на бараж за участие в Лига Европа. Локо срешу Ботев в решителен двубой за място в евротурнирите на 4 юни? Мисията е възможна.

Разбира се, всичко е в сферата на догадките и условностите и въпреки че до въпросният сблъсък остават около три седмици, много вода има да изтече дотогава и още доста мачове да се изиграят.

Първото уславие да има такъв мач е Ботев да не спечели Купата на България на финала на 24 май срещу Лудогорец. Второто – жълто-черните да запазят 7-то си място от редовния сезон, като победят съперниците си и спечелят своеобразния финал за него. Третото – Локо да се домогне до 4-то място на първата шестица. И трите хипотези са възможни на теория, а и на практика, така че никак не е изключено на 4 юни Битката за Пловдив да прерасне в Битката за Европа /по регламент се играе един мач, домакин е тимът от първата шестица/.

Най-лесният път на Ботев към евротурнирите естествено е през Купата. Ако канарчетата успеят да победят Лудогорец на финала в София, автоматично се класират за Лига Европа. При това положение Локо губи шансове, тъй като бараж ще играе не четвъртият, а третият в първата шестица – срещу финалиста за 7-то място. Ако Ботев спечели Купата, финалът за 7-то място не се играе, другият отбор отива на бараж срещу третия. А черно-белите нямат шансове за тройката.

Локо в момента е на 6-о място в първата шестица с 42 точки. Пред него са Дунав с 45 и Черно море на 4-то място с 46. Третият Левски е с 59. В петък Локо посреща Левски и му трябва задължителна победа, ако иска за запази по-големи шансове за 4-то място. В другите срещи Дунав посреща Лудогорец, а Черно море – ЦСКА. Средват още 4 кръга, в които черно-белите са домакини и на двата си конкурента – Дунав и Черно море. А в последния кръг гостуват на Лудогорец, който ще е изиграл финала за Купата и вероятно ще излезе без доста от титулярите си. Така че 4-то място за Локо не изгежда химера.

Ботев изостана с точка от Верея след загубата с 3:1 в Стара Загора, но е сигурен за полуфиналите във втората осмица. Утре в пследния кръг от Група А канарчетата посрещат Славия, а Верея гостува на Монтана. Ясни са и двата тима за полуфиналите от група Б – Пирин и Берое. Кръг преди края Пирин води с 43 т., Берое е с 41. В четвъртък орлетата гостуват на Локо ГО, Берое приема Нефтохимик. И тук не се знае кой ще е първи и втори и респективно – кой ще бъде съперник на Ботев в полуфиналите, в които първите два от двете групи играят на кръст при замненено гостуване. Така че и задачата на Ботев не е лесна, но не и невъзможна.

Каквото и да си говорим, без да подценяваме шансовете на жълто-черните да спечелят Купата, сценарият за европейски бараж Локо – Ботев никак не са за отписване. А единственото сигурно е, че няма как и двата пловдивски тима да играят в Европа. Разбира се твърде вероятно е и никой от тях да не стигне до евротурнирите. Което нито ще бъде трагедия, нито ще се окаже иненада, на фона на непосотянството им през целия сезон.