Проф. Благовест Пехливанов е доктор на медицинските науки, Научен ръководител в Университетска специализирана акушеро-гинекологична болница "Селена" – Пловдив", Заместник председател е на научното дружество по АГ и републикански консултант. Член е на Националния експертен лекарски борд по акушерство и гинекология към БЛС. Представител е на България в Европейския борд по акушерство и гинекология. Автор е на над 150 научни труда. Има над 300 цитирания от чужди и наши автори. Участвал е в написването на 2 учебника и 4 монографии.

- Най-голямата и модерна специализирана болница по акушерство и гинекология в Южна България „Селена” вече е със статут на университетска болница. Студенти и докторанти от кои специалности ще провеждат обучението си на територията на здравното заведение?

- Действително това е голям успех за болница „Селена”! Той става още по-голям, като се има предвид, че това е единствената частна специализирана болница по АГ на която е даден статут на университетска. За този успех се подготвяме от близо година. Процедурата е много сложна, но преминахме през всички препятствия и на заседанието си от 26.4.2017 г. Министерски съвет ни обяви за университетска болница. Съгласно Закона за лечебните заведения, университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

- Болница „Селена” наскоро навърши 10 години от създаването си. Какво постигнахте за този период?

- За 10-те години откакто съществува, болница „Селена“ си е  извоювала името на лечебно заведение, където жените спокойно могат да родят децата си, да си решат гинекологичните или репродуктивни проблеми. Болницата има сключени договори за изпълнение на всички клинични пътеки по акушерство и гинекология. Това означава, че нашите бъдещи студенти ще могат да се запознаят с всяка патология.

През миналата година при нас са се родили 1750 деца, което ни поставя на 5-то място в страната, след 3 софийски и една пловдивска болница, но все държавни. Само за първите 4 месеца на тази година са се родили 575 бебета. Ежедневно в болницата се извършват голям брой оперативни интервенции. Отличителна черта на хирургичната дейност на клиниката, в която работят 42-ма лекари, е фактът, че  повече от 3/4 от гинекологичните операции се извършват по лапароскопски път. Това е едно от нещата, с което се гордеем и което с удоволствие ще представим на нашите студенти. Повечето от нашите специалисти са преминали обучение в Страсбург, под ръководството на професор Ватие, който е гуруто на европейската лапароскопска школа. Признание за нашите успехи в тази област е гостуването през 2016 г. на професор Пунтамбекар, който е един от най-добрите хирурзи в света. Освен това ще бъдем и домакини на следващата Национална Конференция по Минимално Инвазивна Гинекологична Хирургия през м. октомври 2017 г. Друго нещо, което студентите в МУ-Пловдив не могат да видят на друго място, са съвременните репродуктивни технологии.

- Ин витро център „Селена” е сред лидерите в областта на репродуктивната медицина. С какво привличате пациенти от цялата страна?

- Болница „Селена“ е сред водещите ин витро центрове в България, с много високо ниво на успеваемост. Преди около месец бяха оповестени и резултатите на нашите усилия в това направление - 47 клинични бременности на 100 опита ин витро и още - 39 родени бебета от 100 опита ин витро. Всяка година при нас се раждат между 280 и 350 деца, заченати ин витро. Преди няколко месеца открихме изключително модерно оборудвано неонатологично отделение, в което работят 9 лекари с призната специалност по неонатология. Скоро изписахме две 600-грамови близначета. Това е също нещо, което с гордост ще представим на нашите студенти. На много високо ниво са и нашите клинична и микробиологична лаборатории.

- Освен най-съвременната материална база, с която разполага на АГ „Селена”, какви други възможности ще предоставите на студентите?

- Освен с отличната материална база, можем убедено да заявим, че нашите специалисти са изключително квалифицирани. На лице е една много добра сплав между опитността на по-възрастните и ентусиазма за научаване на новото на по-младите. Имаме и от най-младите – нашите специализанти – 4 по акушерство и гинекология и 3 по неонатология. Всички лекари в болницата са изключително отворени към всякакви новости в нашата специалност. Участията в конгресите у нас и в чужбина са доказателството за това, като видяното и чутото на тези форуми се прилага в практиката. Когато говорим за личния състав на болницата и неговата квалификация, не трябва да забравяме и акушерките, 90% от които са с магистърски степени. Естествено възниква въпросът имаме ли преподавателски кадри? Отговорът е „Да“. На основен трудов договор при нас са двама асистенти, единият от които е с образователна и научна степен „доктор“, а на другият му предстои защита.

- В кои насоки сте съсредоточили усилията си за бъдещо развитие?

Ръководството на болницата е изключително отворено към всякакви нововъведения, стига да му се докаже, че това е разумно и в полза на пациентите. В момента работим за включването ни в научни проекти, разширяване на базата и въвеждане на иновативни технологии, за които ще съобщим след няколко месеца.