Кой е Гроздан Петев? Рецидивист с бъдеще или борец срещу наркотиците в Кършияка? Преди няколко дни показахме клип, в който 19-годишният младеж пребива жестоко момче в квартала, а след това Районна прокуратура се самосезира и разпореди проверка на случая. Докато чакаме обаче да приключи разследването, в редакционната ни поща заваляха десетки коментари, свързани с въпросното момче. По-голяма част от тях са насочени срещу него, тъй като той системно тормозел хлапета в Кършияка. В досието си той вече има 12 жалби, две пробации, условна присъда и висящо дело. Сериозен криминален „капитал” за един тийнейджър.

Под материалите има десетки анонимни оплаквания и много страх. Никой не желае да застане пред камерата ни, очевидно пак от страх, а мнозина му предричат бъдеще на убиец и са сигурни, че моментът, в който той ще пребие някой до смърт не е далеч. Макар и единични, срещаме сега обаче коментари и в обратната посока. Майка на момиче от квартала ни убеждава, че Гроздан е „добро момче с тежко детство, което се бори срещу дрогата”.  

„Не говорете лоши неща за момче, което не познавате. Той е Робин  Худ от Кършиака. Гроздан   бие децата, защото ги пази от наркотиците” пише нашата читателка, пожелала анонимност. След това подробно ни обяснява как Гроздан наказва тийнейджърите, които залитат към дрогата.

„Един ден ми се обади и ми каза: Ударих един шамар на дъщеря ти, щото щеше да пуши трева. Похвалих го и му казах, следващият път пак да я удари” твърди майката.  

Според нея побоищата в Кършияка са ежедневие. „И по мое време беше така, биеха се много, но нямаше телефони да записват” казва жената. Тя нарича Гроздан „рицар” и обяснява , че момчето имало трудно детство.  

„Той е вълк единак. Много добро момче е и най - добрият приятел на моето дете. Просто има инстинкт за самосъхранение. Той не ги пребива децата, а ги зашлевява и заплашва, че ще каже на родителите им. Мрази наркотиците и се стреми да опази децата от махалата” категорична е майката с другата гледна точка.

Друга майка обаче изобщо не вижда у Гроздан съвременен рицар, а завършен престъпник. „Искам да ви споделя някои подробности за въпросния Гроздан. Моля да остана анонимна, тъй като този идиот познава семейството ми и тормози сина ми от дете. Случвало се е детето ми със седмици да се страхува да излезе навън, дори ако го придружавам, защото го беше заплашил с убийство. Тогава Гроздан беше още около 11- 12 - годишен. Хвалеше се наляво надясно, че пие, пуши и т.н.... Пред очите ми и пред очите на цялата махала е посягал на баща си и майка си. Въпросните "родители " по цял ден пиеха алкохол на кафенето, а Гроздан вилнееше в парка, пред очите им и биеше децата, а те оставаха безмълвни...В един от случаите, в които Гроздан заплашваше сина ми, се наложи дори баща ми да се намеси, при което и той беше заплашен със саморазправа от непълнолетния дрисльо. Доколкото знам, едната от пробациите на Гроздан е, заради тежко нараняване с газов пистолет на собствената си баба, тъй като му отказала да му "хариже" пенсията си. Ако полицията и прокуратурата не вземат мерки, очаквам скоро да прочета за убийство или друго тежко престъпление, дело на този безскрупулен тип!!! Пази Боже!”

Какво ще се случи с Гроздан в бъдеще предстои да разберем. Ще откаже ли тийнейджърите от дрогата с репресиите, които прилага или ще се озове зад решетките след поредния побой? Какви мерки ще вземат институциите? Има ли шанс агресията у младежа да бъде контролирана? Ще следим случая и ще ви информираме. А дотогава имате два варианта -  да продължите  да се страхувате,да не излизате от вкъщи, за да не срещнете Гроздан. Или ако майката е права-просто спрете тревата!