Скандалът с намирането на дома на Пловдивската опера набира скорост. Предлагаме ви коментара по темата на Тодор Кръстев, публикуван на личния му профил във Фейсбук. Тодор Кръстев е общински съветник от БСП, юрист, острие на социалистическата група в местния парламент.

Очевидно сагата с Дом на пловдивската опера ще продължи дълго. Продължавам да мисля, че се търсят сложни и изключително труднореализуеми решения. Ето защо се изкушавам отново да припомня една своя идея отпреди почти година. Нещо, което може да се реализира до 2019 година, когато сме домакини на европейската култура.

Царе сме една работа да не я свършим! Царе сме!

Българинът е гениален, щом трябва да измисли как една работа да не стане.

Такива мисли ме налягат, следейки историята около инициативата за изграждане на пловдивска опера. На сграда, разбира се. Щото ние опера си имаме и ако не ме лъже паметта, една от първите в страната. Създадена е още през 1953 година.

Но думата ми е за напъните около идеята за самостоятелна сграда. Не че не е важно, ама като почне нещо да се прави по сложния начин, ме натиска тежък песимизъм.

А истината е, че ние сграда си имаме. Сграда повече от прилична. Сграда, която за година, две, може да се превърне в разкошна пловдивска опера.

Става въпрос за бившето кино "Космос".

Вместо да се правят изключително сложни мероприятия със сградния фонд на бившата Втора армия, с несъизмеримо по-малко средства може да се адаптира бившото кино в една отлична пловдивска опера.

Аргументите за това са много. Ще изложа само някои от най-съществените:

Сградата на кино "Космос" е сравнително нова. Правена е през 70-те години на миналия век, когато се строеше изключително качествено и отговорно.

Сигурно не е много известен фактът, че тя е с най-голям капацитет в Пловдив, има над 900 седящи места разположени амфитеатрално, с отлична акустика.

Анализите около идеята сградата на кино "Космос" да се превърне в многоетажен паркинг показаха, че тя е изключително подходяща за адаптиране и реконструкция. С не много средства могат да се обособят всички необходими изисквания за една Опера: репитационни, гримьорни, дълбочинен отвор и джобове на сцената. Спокойно може да се развие и самостоятелна балетна зала.

Нещо повече, сградата се намира в идеалния център на Пловдив. В непосредствена близост е градският дом на културата "Борис Христов". На същата улица е и художествена галерия. Ако киното стане така желаната пловдивска опера, цялото това пространство ще се превърне в едно своеобразно ларго на пловдивската култура и изкуство.

Затова, когато се разсъждава по темата, когато се правят инициативни комитети, нека да се разглежда темата в нейната цялост и обхватност. Всеки от инициаторите да се абстрахира от личния си интерес и амбиции и да помисли, кое е възможното, доброто и реализуемото.

И не на последно място, задължително е да се отчете финансовата страна на проекта, и времето за реализация. Една реконструкция на кино "Космос" в пловдивска опера, ще глътне десетки пъти по-малко средства, и ще се реализира десетки пъти по-бързо.

А иначе с идеите, които се лансират сега, опасявам се, че пловдивска опера ще имаме, когато имаме един нормален и функциониращ градски стадион - в необозримото и твърде далечно бъдеще.