Прочутият американски пътешественик и журналист Рик Стивс посети Пловдив и засне рекламен филм за забележителностите на европейската столица на културата, съобщава PlovdivTime.bg. В лентата той отделя специално внимание на строения преди две хилядолетия Античен театър, разкошната възрожденска къща Хиндлиян и къщата на д-р Стоян Чомаков, в която понастоящем е поместена постоянната експозиция с картини на големия художник Златю Бояджиев. Във филма Стивс не крие възхищението си от красивата архитектурата и духа на Стария Пловдив.

Американецът посещава за пръв път Европа през 1969 г. и оттогава не спира да обикаля и да описва красотите на Стария континент. Рик Стивс е автор на множество туристически пътеводители и филми за пътешествия. През 1976 г. започва телевизионната поредица „Рик Стивс Европа“. Проектът му се разраства и днес в компанията със седалище във Вашингтон работят над сто души.

Автор е на 50 пътеводителя за различни европейски дестинации. Стивс води популярна поредица, която се излъчва от над 300 телевизии в САЩ и обхваща 95% от туристическия пазар в страната.  Два от неговите филми получават високи международни отличия. Неговата туроператорска компания обслужва годишно 11 хиляди американски туристи, посещаващи Европа.