Те са пъстри, вкусни, опияняващи. Провеждат се на различни места в България и превръщат туризма в едно доста изкусително преживяване.  Кулинарните фестивали са празници за всички сетива – очите са пълни, прелъстителните ухания на различни гозби се промъкват в ноздрите ни, искаме да напълним шепите си със зрели плодове или протягаме ръка за чаша искрящо вино. 

Няма по-добър начин да опознаеш  някое място от този да станеш част от местната общност на празниците й. Специално за читателите си TrafficNews.bg направи селекция на най-„вкусните” фестивали в България.

Едно яйце, много възможности

Над 5000 души се очаква да се стекат за традиционния Празник на яйцето в Павликени. Проявата, която ще се проведе за четвърти път, е под мотото „Едно яйце, много възможности“, насрочена е за 29 април в градския парк „Кирил Ракаров“.

По традиция всички, които гостуват в Павликени в този ден, ще могат да опитат от прочутите и много разнообразни омлети на майстор-готвачът Елена Божанова. Тя ще приготви 1001 омлета с 800 яйца. За ценителите на виното пък ще бъде инсталирана специална инсталация на местен винопроизводител. Самодейци от читалище „Орач“ в село Паскалевец ще аранжират типичен селски двор с етнографски предмети.

Иван Звездев ще бъде председател на кулинарното жури. А за всички победители наградата този път е зографисано от тревненски майстор яйце и дървени танури за рязане на мезета.

През празничния ден в продължение на 11 часа ще има богата музикално-артистична програма. На сцената в парка ще пее Михаела Филева, която е поканена след анкета сред местните жители и учениците в школата. Вечерта пък е предвиден рок концерт.

Златоградско чеверме

На 6 и 7 май 2017 г. изкусителен аромат ще изпълва Златоград. Празникът на "Златоградското чеверме" ще бъде тържествено открит от 11:00 часа със 101 родопски каба гайди. За поредна година сръчни майстори ще завъртят наведнъж повече от 200 чевермета, а програмата, изпълнена с участия на фолклорни групи и гайдарско надсвирване, ще продължи до късно вечерта на площада.



Дефиле "Вино и гурме"

Събитието съчетава трaдиционни български вина и висша кулинария, а мястото е  Старинен Пловдив, 6 май – 7 май 2017 г. Предстои третото издание на Дефиле "Вино и гурме" – 06 - 07.05.2017г., на което над 20 винарски изби от цялата страна ще представят своите вина в съчетание с кулинарни специалитети на 12 водещи пловдивски ресторанта.

Очаква се рекорден интерес към събитието тази година от страна на участници и посетители, след признанието на Пловдив за световна топ винена дестинация за 2017г. на WineEnthusiast Media и титлата "Европейска столица на културата – 2019". Празненствата по откриването на фестивала започват на 06.05.2017 г. от 12:00 ч. в Стария град, където ще се състои символичното стартиране на пролетния сезон на виното.

 

Фестивал на цацата

Над 200 изпълнители и голяма международна звезда ще превърнат курорта в уникална фестивална дестинация. След успешния старт на Фестивала на Цацата през миналата година от община Балчик и кметство Кранево са категорични – и тази година фестивал ще има!

Запазете си втория уикенд на юни още от сега, за да не съжалявате, че не сте станали част от неповторимата атмосфера на най-свежия морски фестивал по Черноморието.

Датите са 09, 10 и 11 юни 2017-а, а организаторите обещават програмата да бъде още по-атрактивна от миналогодишната. Фестивалната зона ще предложи на посетителите музикална сцена, арена за състезания, атракции, игри и безброй изненади.

В трите дни музикалната сцена ще бъде тематична и тепърва предстои да се разберете всички участници в програмата. Отсега можем да издадем, че петъчната вечер (09 юни 2017) ще бъде посветена на рокендрола и хумора, като за това ще се погрижат момчетата  от  Обратен ефект.

На 10 юни 2017 г. вечерта ще бъде в Disco & Retro стилистика като на сцената за  първи път от много време ще се качат неповторимите Трамвай № 5! Те ще подгреят публиката за истинска звезда от световна величина, чието име организаторите все още пазят в тайна. А  неделният ден ще бъде посветен на автентичния български фолклор. Програмата  е поверена на народния любимец Илия Луков, който обещава да извие най-голямото хоро за всички времена в Кранево и региона.

 

Празник на черешата 

Фестивалът в Кюстендил ще се проведе за десети пореден път на 1 - 2 юли 2017 г.

Два дни от месец юли се посвещават на "Празника на черешата", който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство". Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.

Първият етап преминава под надслова "Черешата в занаятите". Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

Паралелно с това се провежда фолклорния празник "Черешчица род родила". В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.

Черешовите празненства завършват с богата художествена програма. Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.

ТАБИЕТ ПЛОВДИВ 

Това е Балкански фестивал на вкусове и ритми. Фестивалът представя балканския начин на живот чрез типичната кухня и музика. Разнообразие от кулинарни стилове, фолклор и съвременни хитове, многобройни забавления създават вълнуващи емоционални преживявания. Ще се проведе от 18 до 21 май 2017 година в Международен панаир Пловдив.

Посетителите могат да видят уменията на изявени майстори готвачи, да се насладят на множество кулинарни изкушения, да се забавляват с концерти и състезания. Богатата програма пренася в света на балканското културно многообразие и стил на живот.

WINES OF THE AGES 

Фестивал на ВИНОТО – WINES OF THE AGES е първият по рода си вино тестинг в Пловдив с участието на над 40 специално селектирани винарски изби от цяла България. Той ще се проведе във Военния клуб в центъра на Пловдив на 22, 23 и 24 септември 2017 паралелно със Sounds of the Ages, който през последните 7 години се превърна в музикална емблема на града, хилядолетната традция среща съвременната музика.

Посетителите на мащабния форум Wines of the Ages ще имат възможността, както да дегустират, така и да закупят качествени вина от реномирани Български производители. Същевременно, във всяка от трите поредни вечери, гостите и жителите на Пловдив ще могат да се насладят и на удоволствието от големи рок концерти на легендарните групи MARILLION, MANFRED MANN’S EARTH BAND и DEVIN TOWNSEND PROJECT, изпълнени на хилядолетната сцена на Античния театър – една от най-големите забележителности на града. Със своята 7000-годишна традиция във винопроизводството, в наши дни Горнотракийската низина, чието сърце е град Пловдив, е една от най-привлекателните винени дестинации в целия свят.

Фестивал на сливата

Естествено в Троян! Ежегодният Български фестивал на сливата ще се проведе на 22-24 септември 2017 г. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали.

Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение.

Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция. Обединява традиционен поминък, занаяти, творчество - запазена марка на Троянския край.

Празник на зелето

Празникът  на зелето в село Петърч се провежда през посления уикенд на октомври. Той радва посетителите си  с богатата  и разнообразна програма. По традиция тя включва конкурс за най-голяма зелка, най-дълъг зелник, кулинарна изложба и много други състезания. Събират се фолклорни състави от цялата страна, а колуминацията на фестивала е емблематичното надбягване с натоварени със зелки ръчни колички.

Празник на еленския бут

Провежда се в Елена, също през последния уикенд на октомври. Три дни улиците и площадите на Елена  преливат от емоции и добро настроение.

Историческата памет ни разказва, че някога прасето се е колело около Димитровден, когато гурбетчиите са се прибирали или от чужбина или от „романя“. Градският пазар се превръща в сцена за пресъздаване на еленската традиция „Пърлене на прасе над трап“. Има обособен касапски кът, където по обичай гостите  могат да опитат прясно приготвени мезалъци и да се стоплят с ароматно вино и ракия.

  

Фестивал на чушките и доматите

Фестивалът на чушките и доматите вече е запазена марка на Куртово Конаре Фест. Програмата на зеленчуковия празник включва доста атрактивни събития през трите дни на фестивала. Жителите и гостите на Куртово Конаре могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и как се приготвя доматена супа.

По време на фестивала жури избира  „Царица на лютеницата“ и най-добрите местни кулинари. Връчват се  награди  за: Най-големи домат и чушка, най-красива кукла изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци, най-добра фотография по темата на фестивала и др.

Картофен фест 

Картофеният фест събира стотици в Чепеларе. Жители и гости на родопското градче имат възможност да опитат най-различни изкушения, приготвени от картофи.

Освен традиционния пататник, родопските домакини от Чепеларе, Проглед, Малево и други села в общината, приготвят картофени кюфтета, чипс, няколко вида торти от картофи, картофени салати, пити и палачинки от картофи, огретен, картофено руло с лютеница и сирене, картофени спирали, картофи соте, „цървулки“, дори лазаня от картофи.

А изработеният от ученици от Чепелере "Патейко", се превърна в емблема на празника, наречен Картоф фест. Празникът се провежда през ноември.

 

Празник на Смилянския фасул

Смилянски боб или смилянски фасул - местните го наричат фасульовица. Традициите за отглеждането му в района датират отпреди повече от 250 години. Методът на отглеждане се е запазил с поколения наред.

Всяка година в последната събота на ноември след като реколтата фасул е прибрана, жителите на Смилян и околните селища по горното течение на Арда почитат традиционната за района им култура.

Откриването на фестивала е в Народно читалище „Проф.Асен Златарев“ и се обявява с фасулено топче. В рамките на празника се организират три конкурса:

  • Кулинарен конкурс с ястия, направени от смилянски фасул
  • Конкурс за детско пано от фасул
  • Конкурс „Производител на годината“

 

Празник на сланината и греяната ракия 

Ако и вие вярвате, че сланината е вредна, след посещението си в Априлци, ще се наложи да преосмислите всичко, което знаете за холестерола и триглицеридите. На Празника на сланината и греяната  се изяждат колосални количества от това традиционно мезе. Атракцията на празника е приготвянето на „бабината гозба“ – ястие с 30 килограма сланина, 500 яйца и 30 килогама праз лук. На форума да има изобилие от типичните за района печена сланинка на шиш, както и традиционната греяна ракия.  Организатор на събитието е народно читалище „Светлина“, със съдействието на община Априлци.