Слънчев бряг беше определен за курорта, който предлага най-високо качество на ниски цени в Европа в изследване на британската Пощенска служба на 19 европейски дестинации, съобщава ВВС.

Кошница от ежедневни стоки в родния курорт струва 37 паунда (43 евро), докато същите стоки в Ибиса, която е най-скъпата дестинация, излизат 131 паунда (154 евро), показва изследването. То установило още, че средните цени за британските туристи са се повишили в цяла Европа, отчасти заради по-слабия паунд.

През март изследователите сравнили цените на кошница с десет туристически артикула – от храната на обяд и вечеря, до напитки и слънцезащитен крем, в 19 плажни дестинации. След Слънчев бряг тези артикули са най-евтини в Алгарве, Португалия, малко над 58 паунда (68 евро), следван от Коста дел Сол в Испания с 61 паунда (71 евро).

В топ пет на най-евтините курорти в Европа попадат още Мармарис, Турция, и Пафос, Кипър.

Андрю Браун, говорител на Post Office Travel Money, зави, че Слънчев бряг е изгоден курорт главно заради цените на храните. „Обядът и вечерята за двама за едноседмична ваканция ще струват около 175 паунда (206 евро) в Слънчев бряг, докато в по-скъпите курорти във Франция или Италия те могат да надхвърлят 600 паунда (707 евро)“, каза Браун.

Средните цени за британците в 19-те изследвани курорта са нараснали със 17% в годината до март, отчасти заради слабия паунд след гласуването за Брекзит, както и заради нарастващата популярност на някои курорти.

Най-голям скок е регистриран в Задар, Хърватия, с 44%, крайбрежието на Лисабон, Португалия, с 29% и Крит, Гърция, с 29%.

В същото време цените в редица други дестинации са намалели – с 10% в Слънчев бряг, с 4% в Мармарис и с 0.5% в Кипър. „Тези курорти опитват да привличат туристи, а ресторантите и хотелите са  готови да намалят цените си. Освен това на места като Турция и България курсът на местната валута спрямо паунда намаля, което ги прави още по-достъпни“, заяви Браун.

Той допълни, че британските летовници трябва да си подготвят „домашното“ заради голямата разлика в цената между сходни курорти в отделните страни. Например, туристите в Испания могат да очакват да платят с 25% повече за ежедневни стоки в Коста Бланка – 76 паунда (90 евро), отколкото в Коста дел Сол.

Цените в Майорка са с 47% по-високи, отколкото в Коста дел Сол, въпреки че са с почти 1/3 по-ниски, отколкото в Ибиса. Най-скъпите курорти за британците след Ибиса са Соренто, Южна Италия, Ница, Южна Франция, Задар, Хърватия, и крайбрежието на Лисабон, Португалия.