По повод на тежкия инцидент, който стана снощи в Пловдив и при който автомобил премаза жена на пешеходна пътека, във Фейсбук се завихри истинска дискусия. Предлагаме ви мнението на Стефан Левашки, председател на Адвокатска колегия в Пловдив, чиито думи след това коментара и бившият депутат Владо Дончев, също адвокат.

Левашки: Поредната тежка катастрофа в Пловдив, завършила за съжаление със смърт и бягство на виновния водач от местопроизшествието, доказва отново, че следва да има превенция за нарушителите. Не може отново да тичаме след събитията.

Повече видеонаблюдение и пътни полицаи на улицата. Засилена административно наказателна дейност от страна на органите на МВР. Не става само с измененения на Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс. Трябва нарушителите да се научат да спазват правилата за движение, а това става най-вече чрез така наречената превенция, и то специалната - да се въздейства предупредително върху нарушителя и да му се отнеме възможността да върши други нарушения.

Защото когато се стигне до извършване на престъплението, е вече твърде късно за жертвите и техните семейства.

Дончев: Напълно съм съгласен. Оказва се, че откакто преди 2-3 г. инспекторатът на МВР започна систематична работа върху корупцията в КАТ, самите катаджии се оттеглиха от пътищата и улиците и рязко намалиха активността си.
 
В дискусията се включи и Мариус Петров:
 
Чета и си мисля, че каквото и да се прави, все до нищо добро не води. Ето започната е работа на инспектората по корупцията, но пък нещата не се оправят, а стават все по-зле. При регистрация на автомобил в КАТ всеки по-отракан циганин може да съдейства срещу 30 лв., а на пътя няма кьорав катаджия! Каква е тая работа на инспектората тогава?
 
Погнали редовите полицаи по пътищата, те се изпокриха, а корупцията се шири под носа им! Или нещо не се прави както трябва, или се прави колкото да има с какво да си чешат езиците кибиците пред блока. Във всеки случай резултат няма и няма да има. Всеки от нашето поколение си спомня времената, в които като се направиш на джигит, и току-виж изникнал някой до теб, дава ти знак да спреш, излиза от колата си, легитимира се кой е и какво работи в МВР и ти взима талончето, а на следващия работен ден си в 8.00 пред съответното районно да ти напишат акта. Сега ще кажете: то тогава ще взимат пари за щяло и нещяло и когато не са на работа. Нека взимат! Халал да им са, стига да се спре с тая диващина по пътищата. Да те е страх да излезеш хляб да си купиш!