Емблематичната фигура в българското правосъдие - прокурор Росен Димов, на 19 април навършва 60 години и се пенсионира, разбра Trafficnews.bg. Димов започва кариерата си във Военна прокуратура, след което създава Апелативна прокуратура Пловдив и два мандата е неин шеф. След това беше временно командирован във ВКП, преди отново да се върне като редови апелативен прокурор под тепетата.

Докато беше шеф на Апелативната прокуратура в Пловдив, Росен Димов внесе пакет предложения за законодателни промени, сред които и премахването на възможността затворът за пияни шофьори с над 1,5 промила да се заменя с глоба. Той се обяви и за сериозни законодателни промени срещу проституцията. Ситуацията, в която проституцията нито е легализирана, нито е забранена, е нетърпима и пречи на работата на правораздавателните органи, смяташе апелативният прокурор на Пловдив.

Пътят на бившия прокурор №1 на Пловдив беше доста противоречив. През 2012 година той се устреми към поста прокурор във ВКП, но членовете на бившия Висш съдебен съвет го отрязаха. Независимо че бе издържал конкурса с отличен, някои от тях се усъмниха в морала му. Обвиняваха го във връзки едновременно с контрабандисти, банкери и депутати. Тогава прокурор Димов обжалва, като представи становище на Етичната комисия, според което притежава необходимите нравствени качества за повишението. Но ВАС отхвърли жалбата му и той се завърна в Пловдив.