Съединените американски щати нанесе тази сутрин въздушен удар по Сирия, предадоха световните агенции. Целта е летището, откъдето се предполагаше, че сирийската армия е предприела химическата атака в провинцията във вторник.

Нападението е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

Атаката е станала около 4 часа сутринта, предаде БТВ. Бойни кораби на САЩ в Средиземно море са изстреляни 59 летящи ракети „Томахок” към сирийската провинция Хомс по правителствени цели, потвърди официален източник от администрацията на Вашингтон.

Атака на САЩ срещу Сирия
Снимка: Reuters

Сред поразените мишени е военната база, откъдето във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха над 100 души.

Ракетите са насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари, съобщиха от Пентагона.

Президентът Тръмп призова „всички цивилизовани страни” да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.

По думите му атаката срещу базата е „жизнено важна за националните интереси на САЩ”. Тръмп добави, че докато неговата страна отстоява справедливостта, мирът и хармонията ще надделяват”.

Щатите са информирали голям брой страни за акцията, като сред тях е и Русия.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението.

Настоящата бойна операция е най-драматичната военна заповед на Тръмп от встъпването му в длъжност.

Междувременно Сирийската опозиция заяви, че възприема ракетните удари като важна реакция на САЩ, която изпраща на режима в Дамаск послание, че неможе да действа безнаказано.

„Това е много важна американска реакция и нека да кажем, че това ще бъде началото да се казва на този режим, че той не може да остане ненаказан”, заяви Ахмед Рамадан, активист на опозицията.

2111337896.jpg
Снимка: Reuters

Сирийската телевизия определи атаката като „агресия с голям брой ракети”.

За евентуални въздушни удари от САЩ срещу Сирия се заговори още снощи. Тогава руският зам.-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди, че ще има „негативни последици” ако това се случи.

„Трябва да мислим за негативните последици и цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание”, заяви Сафронков пред репортери.