Ученик от Шумен е намерил и върнал портфейл с пари и лични документи на собственика му, съобщиха от МВР. В ранните следобедни часове на 4 април в полицейското управление в Шумен дошъл 17-годишният Димитър, придружаван от своя дядо. Пред дежурния полицай 11-класникът разказал, че на паркинг в кв. "Тракия" забелязал мъжки портфейл и го взел. В него имало 375 евро, 70 лева, лични и документи за разплащане.

Веднага след като свършил учебните часове, Димитър, който днес навършва пълнолетие, дошъл в полицейското управление да предаде намерената чужда вещ. Дежурният полицай потърсил собственика, след като го установил по личните документи. Малко по-късно мъжът дошъл пред полицейското управление.

Срещнал се с момчето, което в присъствието на униформен служител му предал портфейла, от който не липсвало нищо.

"Този ученик е за пример пред обществото и пред своите връстници. Пред дежурния полицай момчето е казало, че е направило това, което всеки би трябвало да направи в такава ситуация", заяви началникът на РПУ- Шумен главен инспектор Илиян Николов.

Собственикът на портмонето е шофьор на камион и предполага, че го е изпуснал, слизайки от камиона. "Пуснахме обяви и във Facebook, но бяхме изгубили надежда, дори ходихме до паспортна служба, за да видим колко ще струва да се извадят наново документи", обяснява пред "Дарик" съпругата му Биляна Белева.

"Не знам с какво да изкажа нашата благодарност на момчето", каза още тя. Въпреки че не са обявили награда, семейството дало сума на Димитър в знак на благодарност.

Не за пръв път младежът намира пари и ги връща на собственика. Неговите учители го определят като съвестно момче. Живее с баба си и дядо си в кв. "Макак", тъй като родителите му са на работа в чужбина.

"За мен е удивително, че един ученик е намерил и върнал толкова голяма сума пари, каза директорът на ПГОХХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Веселин Тодоров и добави, че Митко ще получи похвала пред цялата гимназия.