„Ние ги хващаме, те ги пускат”, тази реплика на Силвестър Сталоун от филма „Кобра” бе любимата на Бойко Борисов, докато бе главен секретар на МВР. С годините обаче всичко си е по същия начин, а нарушителите на закона често успяват да се измъкнат я с глоба, я с условна присъда.Почти всеки ден получавам информация от МВР за редица надрусани и пияни шофьори, които се озовават  в ареста. Всеки ден получаваме и информации за катастрофи, които завършват пагубно и разбиват човешки съдби и семейства.

Какво се случва след това с виновните шофьори , за които всеки ден ви информираме?  Един бърз поглед върху делата на Районния съд под тепетата показва как се процедира масово при такива случаи. Само за два дни на 3 и 4 април пловдивските магистрати и прокурори набързо претупаха редица случаи на заловени надрусани и пияни шофьори. В 90 % от случаите сценариите са едни и същи.

Водачите се признават за виновни, подготвя се споразумение с прокуратурата, оттам се минава по бързата процедура и накрая виновните водачи с над 1,2 промила, или използвали наркотици отнасят само глоба, а  в най-добрия случай условна присъда.

Ето и фактите:

Шофьор от Раковски - български гражданин, със средно образование, неженен, работи, неосъждан е заловен да шофира Ауди А4 след употреба на амфетамин и марихуана. Пловдивският съд,  цитира няколко закона,  според които шофьорът се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 лева, както и правото да шофира автомобил от 6 месеца.

Водач на Хонда, заловен в Пловдив с 1,36 промила в кръвта,  се е признал за виновен, че кара пиян. Следователно е подписал споразумение с прокуратурата и получава условна присъда от  6 месеца затвор с 3 години изпитателен срок, както и без право да шофира 10 месеца.

По същата схема пиян водач с Мазда, но с 1,63  промила алкохол в кръвта, получава 6 месеца условно и 6 месеца без книжка.

Моторист от Хисаря с 2,4 промила алкохол в кръвта пък получава „тежкото наказание” от 11 месеца условна присъда и без право да си кара мотора си от 1 година и 2 месеца.

Това са само 4 извадки от десетките споразумение, които ежеседмично се подписват между съдии, прокурори и обвиняеми.  Никой от тях обаче не дава отговор какво би се случило, ако мотористът с 2,4 промила срещне челно друга кола, или пък освободения от наказателна отговорност надрусан шофьор на Ауди.  Той обаче е ясен – щяхме да станем свидетели на нова касапница по пътя.

Със сигурност съдиите и прокурорите ще изтъкнат – такъв е законът, а наказанията целят превъзпитанието на нарушителите. Само че с присъдите не се възпитават само тези, които газят закона, а и цялото общество. Защото  когато се вижда, че на всеки може да му се размине, стига да подпише едно споразумение, то какви норми на поведение може да очакваме от хората в обществото?