Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 26 и 31 градуса, съобщи Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ при БАН. По думите ѝ през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от -5 до 2 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.

В началото на април времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи, а температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието.

През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има за 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски.

В началото на третото десетдневие от месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне, пише vesti.bg. През последните дни от април отново има вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, прогнозира Анастасия Кирилова.

Метеоролозите определят април като типичен пролетен месец. Температурите през него се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури. Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7.09 ч. и залязва в 19.53 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.23 ч., и залязва в 20.26 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.

Фазите на луната през април са: на 3 април – първа четвърт, на 11 – пълнолуние, на 19 – последна четвърт, а 26 април – новолуние.

През нощта срещу последния ден от месец март ще има значителна облачност и на места, главно в Западна и Централна България ще превали дъжд. Утре облачността ще се разкъсва и намалява. По-значителна ще се задържи над западните райони.

На места, главно в Югозападна България, ще превали краткотраен дъжд, възможно е да прегърми. Ще духа умерен изток-североизточен вятър, който до вечерта ще отслабне. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, максималните - между 12 и 17 градуса. Атмосферното налягане е по-високо от средното за март и ще се повиши още.

По Черноморието ще има разкъсана облачност, след обяд намаляваща до незначителна. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 10-11 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще има разкъсана, често значителна облачност. На места ще превали дъжд, над 1800 метра - сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 - около 0 градуса.