Копривщица не принадлежи на неколцина общинари, написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев. Коментарът му е по повод информацията, че Общинският съвет в града е гласувал за премахването на статута на града като архитектурно-исторически резерват, за да може да се строят нови сгради, промишлена зона и ски писта.

"Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България. Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България", заяви още Радев.

По-рано започна петиция в защита на Копривщица. За да влезе в сила решението на местните общинари, е нужно одобрение на Министрески съвет.

Във връзка с решението на Общинския съвет кметът на града беше категоричен, че Копривщица ще остане автентична, модерна и чиста.

„Така ще бъде предадена за бъдните поколения“, каза Генчо Герданов пред "Фокус".

По думите му Копривщица е град – музей от 1952 г., след това 1971 г. е обявена за исторически и архитектурен резерват. За да бъде променен статутът на Копривщица като резерват, е нужно съгласието на Министерския съвет, не само решението на общинарите.

„Искам да се пояснява много сериозно, защото навлязохме в много сериозни спорове на местно ниво. Аз атакувам решението - да не отпада дефиницията, че Копривщица е архитектурен и исторически резерват“, коментира кметът.

Според него тя отдавна се е превърнала в символ на архитектурата на Възраждането.

"Ние ще направим всичко възможно да я съхраним", увери Герданов.