След като публикувахме материал, който засяга обективни факти от поведението и биографията на зам. председателят на РИК-16 Пловдив – Кристиан Гьошев, той изпрати отговор на редакционния ни имейл. Ние уважихме правото му за реплика, въпреки че текста, който противоречивият и одумван господин ни изпрати е изпълнен с безпочвени обиди и който меко казано лежи върху негова лична интерпретация на събитията и на словото, за да не кажем на закона и морала. Его какво гласи той:

Неуважаема, госпожо главен редактор Парашкева Иванова, пиша Ви по повод пасквилът, с който се опитахте да ме „замеряте“ публично. Интелигентната аудитория не схвана много от смисълът му като текст, но щом държаното от вас перо Ви е повело в тази посока – отговорността си е за Вас.

1. Първо, в свободното си време мога да правя каквото си пожелая. Личният живот е неприкосновен – правило регламентирано в множество международни актове, включително и в Конституцията.

2. Второ, в качеството ми на Зам.-председател и член на Районната избирателна комисия в гр.Пловдив, спазвам закона и никога не съм превръщал задълженията си в административно оръжие за политически цели, още повече, че партията, която представлявам – не участва в изборите. От цитираните от Вас мои статуси, не става ясно към кой адресат са насочени и с какво съм нарушил закона. Това, че във вашата глава те се свързат с определени личности и партийни централи, не означава, че авторът им е имал предвид тях. Както казва един Голям Доктор и мой приятел: „Най-тъпият въпрос към ученик от учител е:Какво е искал да каже авторът?“. В крайна сметка, каквото е искал да каже, го е казал!“.

3. Трето, горното се доказва от три решения на РИК, по които съм бил докладчик, касаещи нарушения на изборното законодателство от КП „Движение Да България“, ПП „ГЕРБ“ и КП „БСП за България“. И в трите случая съм предложил на комисията да санкционира тези организации. По отношение на първата коалиция, както и по отношение на партията са съставени актове, съответно от РИК и от ЦИК, а по отношение на последната коалиция – комисиите /РИК и ЦИК/ не събраха необходимото мнозинство за приемане на решение по същество. /за сведение вижте Решения № 54-НС, 82-НС и 83-НС, 73-НС от 2017 г. на РИК и 4520-НС (оставено в сила с Решение № 3596/17 г. на ВАС), 4593-НС и 4594-НС от 2017 г. на ЦИК/.

4. Четвърто, фактът, че отделяте време да ме злепоставяте публично, вместо да напишете нещо хубаво за политическата организация, която вмъквате на читателя като жалостно дискриминирана от лошият и нарушаващ закона Гьошев означава, че за Вас цапането е много по-важно от чистотата.

5. Понеже не съм бележкар, ще завърша на пет. Време е да напишете днес, още една статия – за другата страдаща партия, дискриминирана от Гьошев, която има написан акт ЦИК, заради неговия доклад. Трета статия не пишете, понеже на последната коалиция-нарушител и се размина. За сега. А Вие измихте ли се вече ?

 

 Макар г-н Гьошев да ни посъветва да не публикуваме трети материал по темата, ние го правим с убеждението, че истинността винаги трябва да бъде поставяна на пиедестал и с оглед на притеснителния опит за личностни нападки и арогантност, отправени към екипа ни и аудиторията ни.

В стила на „Безобразната секс звезда на 16 РИК Пловдив“, който етикет сам си закичи г-н Гьошев, отговорът ни реферира по структура на писмото на горепосочения и отразява позицията ни по следните въпроси:

Уважаеми Г-н Гьошев, /все пак първите 7 са много важни/

1. В свободното си време всеки има право да решава по съвест как да се държи и какво да говори, стига действията и постъпките му да не бъдат в разрез със законоустановените норми. Вие, г-н Гьошев, обаче пренебрегвате факта, че свободното си време ние не прекарваме в паралелна реалност, в която сме откъснати от социалното си „аз“, в която сме над закона, още повече, че в случая вие вървите по самия му ръб. В случая, г-н Гьошев, ние изтъкваме липсата на каквито и да са морални задръжки в поведението ви, като посочваме липсата на качества за съобразителност, в съответствие с професионален ранг и институционална дейност.

Тези качества се базират и на възпитание, и светоусещане, което иде да покаже, че не е надежно да се разчита на личната съвест на човек да спазва добрите нрави. В този смисъл културно ви напомняме, че публикуваната достъпна информация във фейсбук не представлява ваш неприкосновен личен живот и ви даваме безплатен правен съвет – В случай, че желаете факти от живота ви да останат в сферата на личното, не ги публикувайте в социалните мрежи.

2. По същество искаме категорично да посочим, че опитът ви да трансформирате посланието на фразата „Къде е Ристо бе“, като нямаща отношение към лицето Христо Иванов, председател на „Да България“, е грубо казано – неуместен и неубедителен. Считаме, че адресатите на вашите послания са много конкретни и точно изложени, а в съчетание с позицията ви на зам.-председател на РИК-16 Пловдив – повече от недопустими.

Напомняме ви също така, че поведението ви (справка видео материал от заседание, в който вие дискредитирате партията „Да България“, наричайки я „ДаЙ България“) може и трябва да се тълкува като антипропаганда, което е несъвместимо със статута ви във връзка с императивния текст на член чл. 62. (3) от Избирателния кодекс, която посочва ясно, че член на районна избирателна комисия не може да носи отличителни знаци на партии, коалиции и инициативни комитети, както и да провежда предизборна агитация. В тази връзка вие компрометирате безпристрастността при производство на избори, уронвате престижа на лица и партийни субекти, участващи в парламентарния вот и накърнявате добрите нрави.

3. В публикувания материал за вас, ние не визираме, че вашите решения в качеството ви на член и зам.-председател на РИК-16 Пловдив, са били незаконосъобразни или са били в ущърб или в протекция, на която и да е политическа сила. Но щом държите, ние ще се възползваме от правото си да публикуваме ваш разговор по повод един входиран в РИК-16 Пловдив сигнал, за който вие сте се опитали да окажете натиск да бъде оттеглен и за който сте се опитали да убедите трето лице, че няма да бъде разгледан, за което не подлежите на законови санкции. Оставаме на нашите читатели да преценят до колко законосъобразно и етично е вашето поведение, то говори само̀ достатъчно красноречиво.

4. И последно, понеже последващите ви точки не заслужават разглеждане – Ние не злепоставяме публично вашата личност, предвид че всичко, което сме публикували, е отразено в социалните мрежи от вас самия и излага еднозначно фактите - справка точка първа от настоящия текст.

Ние, г-н Гьошев, само ще напомним, че ЦИК, който всячески използвате за коректив и чиито решения вие отявлено защитавате, се произнесе поне два пъти през последната седмица отменяйки решения от РИК-16 при обжалване или отделно разглеждане – за справка, решение № 83-НС от 03.2017 г. на РИК 16, отменено с решение № 4594-НС от 23.03.2017 на ЦИК; както и колизионните ви решения, вашето отхвърляне на сигнал в решение № 150–НС / 26.03.2017 и констатирането на нарушените по същия сигнал от ЦИК с решение № 4655-НС/ 26.03.2017.