Според официалните данни на МВР, близо 10 % от пътно-транспортните нарушения в цялата страна, за последната седмица, са станали в Пловдивска област. Традиционно, тревожната статистика бележи значително увеличение в зимните и пролетните месеци, когато пътната обстановка е по-сурова. Броят на пострадалите при ПТП-та за поредна година достига притеснителни размери. В тази връзка изключително важни стават въпросите „какви са правата ми като пострадал при пътно произшествие“ и „как да получа оптимална законова защита?“  В последните няколко години, силно впечатление прави, че болшинството хора демонстрират непознаване на закона, що се касае до правата и задълженията им, при настъпване на ПТП с тяхно участие – факт, от който се възползват, както виновните извършители, така и застрахователи, измамници и недобросъвестни юристи. В тази връзка, ако сте участник или пострадал при катастрофа, най-важното е своевременно да потърсите адекватна правна помощ от квалифициран специалист по застрахователно право.

Адвокат Димитър Шалъфов, като пострадал при ПТП, споделя не само личния си опит, но и професионалното си мнение.

- Как трябва да постъпят хората, ако пострадат при пътнотранспортно произшествие и искат да получат, полагащото им се обезщетение за имуществени и неимуществени вреди? 

- Първото, което трябва да се направи е да се обадят на органите на полицията, на Бърза помощ, ако има пострадали, да се запишат имената на свидетелите и техните телефонни номера. След това следва да се уведоми застрахователната компания, която му е издала полицата по застраховка Гражданска отговорност, съответно застрахователя му по застраховка Каско, ако има такава полица. Ако вследствие на ПТП-то има пострадали лица със средни или тежки телесни увреждания или смъртен случай се образува досъдебно производство. То трябва да приключи в рамките на два месеца и да даде отговор на въпроса – кой е виновен за настъпване на катастрофата. Докато се провеждат следствените действия се разпитват свидетелите, назначават се медицински и автотехнически експертизи. За хората е важно да знаят номера на дознанието, името на дознателя, номера на прокурорската преписка. Същите са необходими, за да може след това, под тези номера, да се изискат документи необходими за завеждане на щета пред застрахователя. Изключително важно е тази дълга и сложна процедура да бъде контролирана от опитен адвокат, защото понякога и най-малката грешка при съставянето на документите може да бъде от решаващо значение за гарантиране правата на пострадалите, в това число и за получаване парично обезщетение от виновника и/или застрахователите.

- Кои са най-честите проблеми при преговорите и делата със застрахователите?

- В практиката си ежедневно се срещам с много разнообразни трудности, породени от спецификата на всеки отделен случай. Ако трябва да обобщя най-честно срещаните проблеми са два. На първо място, това са ниските размери на обезщетенията, които предлагат застрахователите при доброволно извънсъдебно споразумение. И на второ, че застрахователните компании карат пострадалите лица да подписват споразумения,  чрез които на пострадалото лице му се отнема възможността след това да претендира по-високо обезщетение по съдебен ред. Като специалист в сферата на застрахователното право смея да твърдя, че капаните в българското застрахователното право са много и неопитният човек лесно може да попадне в тях. Не на последно място, застрахователите разчитат изключително много на факта, че пострадалите нямат познанията, времето и средствата да водят дела срещу тях, използвайки това, за да предлагат значително по-ниски обезщетения при извънсъдебните споразумения. Тук идва ролята на добрия адвокат, който да гарантира интереса на клиента си, осигурявайки му най-пълно удовлетворяване, в това число и по съдебен ред.

- Адв. Шалъфов, възможно ли е обикновеният човек да се пребори с големите застрахователни компании по съдебен ред?

- Абсолютно, да! Винаги давам за пример личната си история. Преди години самият аз станах жертва на пиян шофьор, който прегази мен и още няколко души на спирка на градския транспорт. Голяма българска застрахователна фирма се свърза с мен и ми предложи да подпиша извънсъдебно споразумение за 300 лв. обезщетение за нанесената ми средна телесна повреда. Естествено, отказах. Две години по-късно ги осъдих за 5-цифрена сума, като в процеса помогнах и на останалите пострадали да защитят правата си. Ако не бях юрист и не познавах добре правата си, щях да бъда финансово ощетен в значителен размер. Оттогава се занимавам със застрахователни дела и се стремя да осигурявам най-оптималната защита на правата на всички пострадали като мен.

- През последните години при ПТП с пострадали и загинали лица, почти винаги адвокатите са активната страна при връзката с клиента. Вече е придобил популярност изразът „гробищни адвокати“. Според вас има ли граница, която не трябва да бъде прекрачвана?

- Действително, последните години се наблюдава порочна практика, от страна на някои юристи и псевдоюристи, да се „ловува“ за пострадали при пътни произшествия, но това далеч не е масово явление в гилдията. Законът за адвокатурата, Етичният кодекс на адвоката и други нормативни актове стриктно забраняват подобно поведение, като при нарушение, Дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет може да отнеме правата на провинилите се адвокати. Освен това, винаги съществува и опасността от наказателно преследване.

Дали има граница, която не трябва да бъде прекрачвана? Със сигурност, да! Адвокатската, като всяка друга професия е създадена, за да бъде в услуга на хората, съобразявайки техните нужди и желания. За  мен, спекулирането със страданието и скръбта на пострадалите и техните близки е недопустимо. Преследването на семейства на загинали при катастрофи и други злополуки по болници, гробища и прочие, за да предлагаш услуги, осъждам като неетично и неморално не само от професионална, но и от общочовешка гледна точка.

В основата на отношенията между адвоката и клиентите стоят взаимното доверие и убедеността в личното достойнство и почтеността на страните. Ако не сте убедени, че даден юрист може да помогне за решаването на проблемите ви, в никакъв случай, не ангажирайте услугите му.

- Какви са най-честите заблуди, с които „гробищните адвокати“ подмамват клиентите?

- В зависимост от конкретния казус, заблудите могат да бъдат много и най-различни, като трудно могат да бъдат класифицирани. В тези случаи недобросъвестните лица разчитат на нестабилното емоционално, а в повечето случаи и финансово, състояние на пострадалите или техните близки. Човек трудно може да вземе рационално решение, когато скърби и е притиснат от обстоятелствата. Масовото непознаване на закона от страна на обикновения човек също допринася за проблема. Въпреки това, обаче, една от най-често срещаните заблуди, с които се подмамват клиентите е, че всичко ще бъде безплатно за тях. В 99% от случаите това е лъжа, която цели само да „зариби“ клиента. Застрахователните дела, особено в случаите на смърт, са изключително скъпи и са свързани с много разходи, работа и време. Никой не работи безплатно – запомнете го! Затова съветвам хората внимателно да четат пълномощните и договорите, които им се дават да разпишат, за да не останат в последствие неприятно изненадани.

Друга честа заблуда е, че всичко ще стане бързо и безпроблемно. Това няма как да стане. Съдебният процес, в повечето случаи, е бавен и тежък и може да отнеме години, затова хората трябва да се въоръжат с търпение.

На последно място, съветвам хората да внимават за лица, които претендират, че имат връзки и затова могат да им осигурят много по-голямо обезщетение. Често това е сигнал за нещо нередно. В извънсъдебните преговори със застрахователите, това може и да помогне, но стигне ли се до дело размерът на обезщетението се определят само и единствено от съда – по справедливост. Има утвърдена съдебна практика, която, най-общо, рамкира долната и горната граница при присъждане размера на застрахователните обезщетения и решаващите състави се водят само и единствено от нея.

 - Как един човек, загубил близък в катастрофа, може да разпознае и съответно да се предпази от недобросъвестни адвокати?

- Трудно. Но не и невъзможно. С риск да се повторя, съветвам хората да четат внимателно всичко, което им се дава да разписват и да задават въпроси, винаги когато нещо им се стори съмнително или неясно. В никакъв случай да не прибързват с упълномощаването на адвокат. Връзката адвокат-клиент трябва да се основава на двупосочно доверие, защото в противен случай работата е трудна и мъчителна и за двете страни. Практиката изобилства и от случаи, в които клиентите също действат недобросъвестно, като упълномощават няколко адвоката едновременно без да ги уведомят.

Адвокатската, като всяка друга услуга, е подчинена на интереса на клиента и той трябва да знае, че по всяко време може да оттегли пълномощното на адвоката си, ако не е доволен от работата му. Свободата на договарянето и тук важи с пълна сила.

В заключение, бих посъветвал хората, в случай че те или техни близки, пострадат при ПТП, задължително да се консултират с компетентен адвокат, който да им помогне и съдейства за най-адекватната защита на техните права и законни интереси.

*Адвокат Димитър Шалъфов е член на Софийската Адвокатска колегия