Мислите ли, че е възможно две млади момичета, вероятно ученички, да тероризират цял автобус, пълен с пътници? Арогантно, дръзко и надменно да обявят на висок глас, че ще правят каквото и както искат. Защото автобусът е "на всички". И наистина да го правят - точно толкова безпардонно и безочливо, колкото цинично е мисленето им? Може и да не ви се вярва, но това не са отвлечени теоретични въпроси от психологията. Това е действителността - такава, каквато я видяха две наши читателки. Независимо една от друга, без да се познават, но имащи нещастието по едно и също време да се намират в един и същи автобус.

Петък вечер, автобус №26, пътуващ към квартал Смирненски. Работната седмица най-после е приключила, пловдивчани бързат да се приберат при семействата си, за да кроят планове за уикенда. Малко преди Централна гара в рейса се качват две момичета. От ония - намаханите, чието фриволно поведение обикновено предизвиква смесени чувства. Сядат на най-задната седалка и... се започва.

Първо, русата пуска на смартфона си някаква, вероятно много "яка", песен и двете започват да се кефят на звуците. А те са увеличени до краен предел - кънтят из целия автобус. После, кестенявата, която има да казва нещо много важно на приятелката си, но от високите децибели на "музиката" другата не успява да я чуе, започва да крещи - така, че всички да влязат в темата. Това, разбира се, прелива чашата на търпението и пътничка кротко помолва русокосото момиче да спре звука на телефона си.

Оттук насетне следва такава канонада от арогантно словоизлияние, че всички са втрещени. Пътничката е загубила ума и дума, друга пловдивчанка се намесва, което още повече разпалва самонадеяно-безсрамното поведение на тийнейджърките, и когато всички вече се чудят дали не се намират в някакъв театър на абсурда... Младо момче изважда кенче с бира и я излива върху главите на нахалничките.

Е, това малко поохлажда страстите им и музикалното озвучаване е прекратено.

Разказът ни спира дотук. Петъчното предпразнично настроение си е отишло безвъзвратно за доста хора. Мислите им за това как ще изкарат почивката са заменени с други мисли. Доста по-неприятни. А на двете момичета ще им се наложи да си измият главите. Де да можеше да си измият и нравите...