Дзън! Смс! Кой праща смс-и в днешно време? Поглеждам с едното око към телефона и леко изтръпвам - изпращачът е EVN. Бързо връщам лентата в главата си - кога плащах за последно? Може ли да съм пропуснала фактура? Не, абсурд. Последната ми сметка беше 316 лева. Няма как да я забравя. Още ме боли. Тогава какво искат? Отварям съобщението, което се оказва на шльокавица. 

"Понякога просто искаш да кажеш Благодаря! Честит Ден на Потребителя! Благодарим Ви, че ползвате безплатното SMS известяване на EVN." /преведено/

След малко колегите в офиса също започват да получават съобщения с цитирания текст. 

Предполагам, че първата мисъл на 90% от хората, които са получили същия смс от уважаемия електроразпределител, е била като моята - ругатня. През последните три месеца сметките за ток са двойни и тройни, а ниските температури през януари и февруари, дойдоха дюшеш на компаниите, които буквално обезкървиха клиентите си. Толкова ги обезкървиха, че те дори не намериха сили да протестират както преди 4 години. А и резултатът от онези протести беше трагичен -  БСП се върна на власт, КОЙ за малко да стане шеф на ДАНС, КТБ фалира и на всичкото отгоре това по никакъв начин не се отрази на размерът на следващите сметки. Така че, без извинение, изпратих най- добри пожелания на роднините по женска линия на цялото ръководство на компанията. 

Безплатен смс! Жива подигравка! При цените, които плащам за ток, очаквам поне кожено палто. Така де, да има нещо, което да ме топли през зимата, тъй като очевидно ЕVN не може да се справи с тази задача. На всичкото отгоре не са пропуснали да подчертаят, че поздравителният "адрес" е безплатен. Тъй де, можеше и да не е. Какво са 10-15  стотинки на фона на сметките, които плащаме.

Интересно що не ми пратиха някой смс в деня за прошка. Можеха и да ме разчувстват. Ама явно не са се сетили. 

И тъй като очевидно днес е ден за благодарности и аз искам да им БЛАГОДАРЯ за следните неща:

- За това, че направиха сметките за парно непосилни и цялата кооперация бе принудена да се откаже от услугите на ТЕЦ-а. А както знаете той е собственост на EVN.

- За това, че преди две години ми смениха електромера и от тогава плащам два пъти по-големи сметки, макар че не съм сменила нито един от електроуредите вкъщи. 

- За това, че сметките ми за ток за жилище от 50 квадрата са 300 лева на месец през зимата. 

- За това, че въпреки че плащам тази вампирска сметка, вкъщи никога не е топло, макар и да ползвам висок клас климатици за отопление.  

- Затова, че принудиха хиляди хора да се откажат от ТЕЦ, да изхвърлят радиаторите си и да се топлят с дърва и въглища, превръщайки въздуха в града в отровен смог. 

Можете да се запознаете с моите благодарности напълно безплатно, и то не само в Деня на потребителя!