Пътни полицаи отиват на произшествие с тежко ранен човек, блъснат на пешеходна пътека. Започват да работят на мястото на катастрофата, но никой от тях не се сеща да попита кой е стоял зад волана на автомобила ударил пешеходеца и къде се намира в момента.

Така изглежда ситуацията, завършила със смъртта на 84- годишния Петко Петков на 6 декември 2014 година, според обвиняемите Иван Сарафски и Тихомир Монев. Бившият шофьор на фолкдивата Преслава Сарафски  днес за първи път даде показания пред съда. "Извинявам се за инцидента. Признавам вината си. Ако можех да го избегна, щях, но не мога да върна времето назад. Една секунда ми трябваше, за да реагирам. Даже се ударих в мантинелата. Това може да се случи на всеки”, заяви младият мъж. Следващите събития обаче едва ли могат да се случат на всеки. Според прокуратурата след катастрофата Сарафски избягал от мястото и вместо него за шофьор се представил неговия приятел и съсед Борислав Ташев. Съветът двамата да се сменят бил даден от трети подсъдим в процеса –бившият катаджия Костадин Илиев. Борислав Ташев и Тихомир Монев отговарят пред Темида по повдигнати обвинения за подпомагане на Сарафски да избяга от закона.

Сарафски  заяви пред съда, че не е бягал, а е бил през цялото време на мястото на катастрофата. Никой от пристигналите полицаи обаче не го попитал нищо и той затова си тръгнал. Едва по-късно разбрал, че Борислав Ташев, който е бил в колата, е мпоел неговата вина. Решил да остави нещата така, "за да не се объркат повече".  „Бях в шок. Беше тъмно. Нямаше нито улично осветление, нито зебрата беше осветена. Нещо оранжево изскочи пред мен. Не знаех, че е човек. Карах в най-лява лента, а в средната ме изпреварваше такси”, каза пред съда Сарафски. По думите му след като блъснал оранжевото нещо, което по-късно се оказало раница на гърба на жертвата, се ударил в ограда на бул. „Христо Ботев”. Чак когато слязъл от колата видял, че е блъснал човек. Накарал Тихомир, който бил в колата му, да се обади на 112. Чул, че от първата линейка, която пристигнала, казват, че имат по-спешен случай и не могат да качат дядото. 15 минути по-късно отишла втора линейка и Сарафски лично помогнал на санитарите да качат блъснатия вътре. 

След това Сарафски звънял в болницата, за да се осведоми за състоянието на човека, но от там му отказали информация, тъй като не бил роднина.  Той отрича в нощта на катастрофата да е употребил алкохол и заяви, че изобщо не пие. 

Твърди, че не е знаел каква е процедурата при катастрофа и затова не отишъл в полицията, за да съобщи , че е блъснал човек. 

Съучастникът му Тихомир Монев също каза, че полицаите не са се поинтересували кой е бил зад волана на аудито. Обадил се на Костадин Илиев да пита какво да правят, но той му казал да звънне на 112 , тъй като бил извън града. по искане на прокурора обаче бяха прочетени показанята на Монев дадени по време на разследването. Там той обяснява доста по- различни неща, включително и това, че е заявил на полицаите, че шофьорът на аудито е избягал. 

На въпроса на съдията кога всъщност казва истината, Монев заяви че по време на разследването е бил притискан от следователите и те му диктували какво да пише. "Обещаха ми , че ако напиша какво ми казват , да ме пуснат- мен и приятелката ми, но ме излъгаха, защото ме задържаха" твърди Монев. Оказа се обаче , че по делото няма данни той да е бил арестуван. 

Останалите обвиняеми Сергей Джамбазов-Серго Комисионера, катаджията Костадин Илиев и борислав Ташев отказаха да дават показания. 

"Идобщо не знам за какво съм тук. През цялото време се говори само за катастрофата. Не знам за какво ме викат, нито за какво ме обвиняват". Негов защитник в съда е Васил Марков - адвокатът, който защитаве Кирил Рашков в по някои от обвиненията срещу него.  

Срещу 40-годишният полицай има пет обвинения – за оказване помощ на шофьор, предизвикал катастрофа, да избегне наказателна отговорност; за използване на служебното положение за набавяне на облага; за приемане на подкуп, както и за незаконно държане и придобиване на боеприпаси и неправилното им съхранение.

Делото бе отложено , тъй като защитата настоява да бъде разпитан свидетел, който в момента живее и работи в Англия.