Домоуправителите ще трябва да преброят кучетата в блока, да ги запишат в домовата книга и да ги отчетат в съответното районно кметство в София. Такава заповед е издала зам.-кметът по екология Йоана Христова. Така шефовете на входовете ще се включат в контрола над домашните любимци.

Идеята е общината да знае каква е реалната бройка на кучетата, които се отглеждат в блокове и къщи.

Домоуправителите ще трябва да направят това през следващите месеци, като крайна дата все още не е дадена. Според Закона за управление на етажната собственост пък, всеки домоуправител, който наруши или не изпълни задълженията си, може да отнесе глоба от 300 до 1000 лв. "Идеята не е да глобяваме хората, а да им припомним да регистрират животните си", обясниха от "Московска" 33.

До мярката се стигна, след като още на 19 февруари изчете гратисният срок от една година, който стопаните имаха да регистрират и да поставят чип на кучето си. Всеки, който не го е направил, може да отнесе глоба от 200 лв.

Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратило и кражбите на животни, припомнят от фондация "Четири лапи". Освен това всеки собственик трябва да регистрира кучето си в общината още на 4-месечна възраст.

Такса "куче" в столицата е 24 лв. От налога по закон са освободени кастрирани животни, тези на инвалиди, служебни кучета и др., припомня "Монитор". Проверка на "Четири лапи" в интегрираната информационна система на Българската агенция по храните сочи, че до март има данни за 80 724 кучета с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги.

Според наредбата за домашните любимци собствениците на кучета в София трябва да ги извеждат на разходка с каишка, намордник, паспорт и документ за регистрация на животното при ветеринарен лекар. Проверява се и дали стопаните почистват след тях. В случай че собственикът се окаже нередовен, трябва да плати санкцията от 20 лв. на място, а при повторно нарушение глобата скача до 200 лв. Хайките се правят от екипи на общината, полицията и регионалната ветеринарномедицинска служба.