Русия изпрати нота в българското министерство на външните работи във връзка с вандалския акт срещу паметника "Альоша" в Пловдив, съобщи на брифинг в Москва говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Най-внушителният паметник в Пловдив - емблематичният Альоша, бе поруган от вандали на 21 февруариЧервени свастики и патриотични надписи "красят" надписната плоча на паметника, както и района около високият воин. „България над всичко” бе изписано със спрей в подножието на монумента. Огромен пречупен кръст бе изрисуван върху петолъчката.

На паметника „лъснаха” и: „Няма да забравим, няма да простим”, „Боклуци” и  „Комунисти убийци”.

Грозната пропаганда не остана незабелязана от десетки пловдивчани, а както се оказва, и от руски граждани, които също са изразили възмущенето си от от грубия акт на вандализъм.

Мария Захарова е съобщила, че в българското външно министерство е изпратена нота, в която се изразява "сериозната загриженост на руската страна от циничността на това противоправно действие, извършено в обявения от българското правителство официален ден на почит на борците срещу нацизма в Република България".

Говорителят на руското МВнР съобщи също, че руското посолство в България е "поискало да се вземат изчерпателни мерки за привеждане на мемориала в подходящия вид, щателно разследване на инцидента и привличане на виновните към отговорност".