Художници и артисти от Пловдив се обявиха против плановете на общината да събори старата Гарнизонна фурна в града. Тънещият комплекс от сгради в забрава, и то от десетилетия, изведнъж стана център на интереса на пловдивските културтрегери.

Фондация „Изкуство Днес“ на Емил Миразчиев дори стартира подписка в квартал Христо Смирненски с искане сградите да не се бутат – причината може да се превърне в уникален арт център и то с парите, предвидени за събаряне.

Репортер на TrafficNews.bg попита Миразчиев защо чак сега се организират срещу събарянето на сградите, след като съдбата им се знае повече от година и половина,  а отговорът му бе: „Не знаех, наскоро разбрах!“.

Друг любопитен факт е, че съвсем наскоро Баня Старина, която се управляваше от организацията на културния деец, бе взета от него. На последната сесия на Общинския съвет Чифте Баня отиде за стопанисване към Градската художествена галерия. Според Миразчиев обаче двете неща нямат никаква връзка.

Бъдещият център за съвременно изкуство може да бъде изграден с парите предвидени за бутане – 350 000 лева. Нужни били само ремонти на покривите, настилките, както и нова дограма на сегашните сгради, които всъщност са в окаяно състояние.Архитекти и проектанти били готови да представят количествено-стойностни сметки, за да докажат твърденията си.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев заяви, че сградите са изключително опасни и не могат да се обитават.

„Конструкцията им е нарушена, както подова, така и покривна. Нямат никакви инсталации – ВиК и Ел. Не знам дали въобще може да се ремонтират“, коментира Колев.  Той обясни, че на мястото на фурната се предвижда огромен парк  с детски и спортни площадки. Много зелени площи, както и зони за отдих.

На практика с изграждането на парка той ще свърже този на Еталона, както и на Пещерско шосе, което ще го превърне в една от най-големите зелени зони в Пловдив.