Шофьор доказа, че не е карал колата си след употреба на алкохол, въпреки че дрегер и химическо изследване показвали 0,55 промила, съобщава Труд. 

Това се случило след като на 24 октомври миналата година колата на Р.А. била спряна на улица в град Нови пазар от пътни проверители и те го тествали. От местното районно управление последвала глоба 500 лв. и още 10 лв., защото не си носел документ за регистрация на колата.

Недоволен и несъгласен, че е карал след употреба на алкохол, гражданинът обжалвал санкцията пред съда. Поискал изследване по газхроматографски метод и резултатът му паднал на 0,35 промила. Съдия Петина Николова се е произнесла, че приема този показател.

Газхроматографският метод от научна гледна точка е по-обективен. „Методът Видмарк отчита и други летливи вещества, близки до алкохола, докато газхроматографския метод е специфичен метод за изследване на конкретно вещество – в случая алкохол“, пише в съдебното решение.

500-те лева са отменени като санкция, но съдът запазва 10 лв. глоба. Решението може да бъде обжалвано пред окръжния съд в Шумен.