„Ако количеството храни, което БЧК е раздало на нуждаещите се, се събере и сложи върху покрива на хотел „Тримонциум”, то масивната сграда ще рухне под неговата тежест”. Това заяви председателят на Областният съвет на БЧК в Пловдив д-р Петрония Карамитрева в отчетния си доклад за работата на организация в периода 2013-16 г.

Безплатните храни са достигнали до 30 000 социално слаби хора в двеста населени места в Пловдивска област с помощта на доброволците и служителите на „TRAFFIC”. Съвместно с охранителната компания червенокръстците осъществяват и кампанията „SOS! Час внимание!”.

Доброволческите екипи посещават самотни възрастни хора по селата и изслушват проблемите им, помагат за дребни домакински задължения и правят здравен мониторинг.  В рамките на тази инициатива редовно посещаваме дома за възрастни хора с физически увреждания и социалния дом за деца „Олга Скобелева”, допълни д-р Карамитрева.

През 2015 г. Червеният кръст  проведе информационна кампания, насочена към самотно живеещи възрастни трудно подвижни хора в община Съединение, която е критична точка при наводненията.  Съвместно с „TRAFFIC” беше изготвена информационна брошура със специален идентификационен номер, с който да може да се реагира бързо при възникване на бедствие. За две години в кампанията се включиха близо 200 доброволци.

Други акценти в дейността на БЧК бяха кампаниите срещу жертвите на домашно насилие и за безопасност на пътя, работата на социалната трапезария. За 16 години Многофункционалният социален център на Червения кръст е посетен от 550 хиляди човека, а хуманитарна помощ са получили над 300 000 лица.

В отчетния доклад се посочва, че Областната организация наброява над 11 хиляди членове и над две хиляди доброволци. „Пловдивската организация е една от най-старите и много добре функциониращи структури на БЧК.

Тя продължи да мобилизира своите ресурси в подкрепа на нуждаещите си и доказа целенасочеността на хуманитарната си мисия. Работихме в условия на сложна социално-икономическа и политическа обстановка, сериозни климатични промени и природни бедствия, увеличаваща се бедност и безработица сред населението в областта”, подчерта д-р Карамитрева.

На Областното събрание присъстваха националното ръководство - председателят акад. Христо Григоров, зам.-председателят д-р Валентин Пеев, генералният директор проф. Владимир Гигов, зам.-генералният директор д-р Славина Джамбазова, областният секретар Таня Георгиева, кметът на Пловдив Иван Тотев, кметове на общини и села от Пловдивска област, собственикът на „TRAFFIC” Александър Апостолов и други предприемачи от региона.

„Моето присъствие е символ на благодарността на пловдивчани и община Пловдив към работата на БЧК.Червеният кръст помага на най-уязвимите групи, на хората, които имат най-голяма нужда от подкрепа. Общината и БЧК ще продължат да работят, за да направят живота на нашите съграждани по-добър”, заяви кметът Тотев.