В голяма част от европейските страни плуването е задължителен спорт, който децата усвояват в училище. Преди две години БЧК излезе с инициатива в България също да бъде въведено задължително обучение  по плуване заради зачестилите инциденти в басейни и плажове. Тя за съжаление остана без развитие. В Пловдив местата, където децата могат да се научат да плуват са изключително ограничени и се изчерпват с претъпкания басейн „Младост”, басейнът на Аграрния университет и няколко училищни басейна, които обикновено през зимата не работят.

И при тази не особено богата материална база, една млада дама се е заела с амбициозната задача да обучава бебета и малки деца да плуват. Ленка Михайлова е родена в Чехия, където завършва антропология, но преди 12 години любовта я довежда в Пловдив.Влюбва се в пловдивчанина Росен, и в града. Тя се омъжва тук, тук са родени и двете й деца.  „В Чехия плуването е задължително за всички в училище. Там седмично единият час по физическо задължително е по плуване” разказва дамата, която вече говори български без следа от акцент.  Тя самата е била състезателка по плуване, но заради травма в гърба прекъсва спортна дейност. Иска децата й да започнат да плуват още докато са бебета и започва да търси курс да ги запише. И, разбира се, удря на камък. В Пловдив такъв курс няма. Ленка обаче не се отказва и решава, че щом няма, тя самата ще направи. Заминава за Чехия, където минава курс за треньор и се връща в Пловдив. Следващото предизвикателство е  да намери басейн, който да е подходящ за толкова малки деца. Опитва в голям хотел, но работата не потръгва, защото управата се дразни от кърмещи майки, памперси и прочее „екстри” , които неминуемо вървят заедно с бебетата.

Който търси – намира, гласи популярната българска поговорка и Ленка я научава от опит. Преди няколко месеца тя открива, че в комплекс „Райски кът” в квартал „Смирненски” има нов неработещ басейн с размери 12х6, който е идеален за целта й. Така заедно с други треньори организират няколко възрастови групи. Тя самата води първа група – бебета, навършили 1 месец до деца до 3 години.  

„Всички бебета имат инстинкт да плуват и да се гмуркат. Ако започнат да влизат във водата, докато още не са пораснали, те няма да го загубят. През първите месеци след раждането бебето не се страхуват от водата, но някъде към шестия месец започва да се появява страха. Но той може да бъде преодолян” казва треньорката.

Най- малките започват първите уроци във ваната, където водата е топла и се сменя след всяко дете. По- големите деца влизат с майката или бащата, като първоначално са със специални пояси, които ги държат над водата, а след това с плувки на ръцете. „Басейнът е дълбок 1,20 и е удобен за родителите, които ги държат. Водата е с температура 32 градуса. Във водата правим различни игри, пеем песнички, казваме стихчета, за да бъде забавно и да не губят интерес” разказва Ленка.

 Освен че дават полезни умения, уроците по плуване са един чудесен начин да се създаде здрава връзка между родителя и детето, както и да се направи така, че то да се чувства винаги сигурно във водата. Особено възприема плуването не като нещо страшно, а като игра. Това е едно социално изживяване, по време на което то ще свикне да общува с връстниците си и с възрастните.

За да бъде предразположено едно бебе към плуването, преди всичко то трябва да види, че неговите родители са спокойни, забавляват се във водата и са до него, за да го пазят. „Много родителите не могат да плуват, страхуват се и предават този страх на децата си. Децата са като радари – усещат всичко” казва треньорката. Най – големите страхове на майките са свързани с това детето да не настине, да не се задави или да не се заради от нещо. Но този подход е изключително грешен, защото по този начин децата растат изнежени и се разболяват всеки път като ги духне вятър или когато някой вирус мине покрай тях” казва Ленка. Нейните наблюдения са че все повече деца са с гръбначни изкривявания, нямат добър контрол върху движенията си, координацията им е лоша и някои са с наднормено тегло.

Във водата при децата се наблюдава подобрение на мускулния тонус, издръжливостта и силата, по–добро усещане за баланс и разположение на тялото. Подобрява се координацията. Работи се за по-добри рефлекси, увеличава се белодробния капацитет, изгражда се  по-добър имунитет и се подобрява кръвообращението. Децата имат обикновено по-добър и спокоен сън след занимания по плуване.

В емоционален план изследвания показват по-голяма независимост, по-малко притеснение в нова и непозната среда, по-добра увереност, по-бързо справяне с разочарования, подобряване на интелектуалното развитие и концентрация, в сравнение с деца, които не плуват. Изследвания сочат, че при заниманията по  плуване за бебета, се подобрява основно връзката дете – родител, а чрез движенията, допира и игрите, се изгражда доверие.

Плуването с бебетое сред  най-запомнящите се и трогателни неща за майката и таткото. Ако родителите не плуват обаче то поне те не трябва да предават страха си от водата на своето дете, а да се опитат да го преодолеят.

Неща, които ще помогнат за доброто преживяване на бебето в басейна са играчките, корабчетата, топки, подводници.

Много е важно също така за бебето да се подбере абсолютно правилния размер пояс, за да бъде то максимално обезопасено.

Уроците по плуване са изключително полезни и за децата със Синдром на Даун или ДЦП. Постоянството в басейна при тях дава много добри резултати. В курса на Ленка вече има няколко такива деца.

Според инструктурката в Пловдив има потенциал за още подобни курсове, ако басейните в детските градини се използват с пълен капацитет. „За съжаление те работят по 10- 12 часа в седмицата с по- няколко деца. И в същото време там не се пускат родители с деца, което на практика превръща тези басейни в бутикови места, от което нямат полза нито децата, нито общината” коментира дамата.

Таксата за курс по плуване за бебе е 20 лева на час, а за децата в басейна – 15 лева. Има и карти за определен брой посещения с отстъпка, а семействата с 2 деца ползват 20 процента намаление.