Над 900 000 лева ще инвестира район "Централен" в нови паркинги с 440 места, 6 детски площадки, тротоари, озеленяване, облагородяване на инфраструктурата и осветление.

Това стана ясно днес по време на пресконференция в Община Пловдив.

Според разработените проекти на бул. „Марица – Юг” от номера 14 до 22 ще има един обновен и един изцяло нов паркинг. Капацитетът му ще е от 55 паркоместа. Освен това ще бъде разширен с  2 метра настоящия паркинг от №2 до №6, където в момента колите се качват на тротоара, за да паркират.

Подобен проект има и за булевард „Княгиня Мария Луиза" 85. Металните гаражни клетки ще бъдат премахнати, ще се постави нова настилка и ще се осигурят нови 82 места за спиране на автомобили.

Изграждане на голям паркинг се предвижда и на улица „Григор Пърличев”. Над 100 автомобила ще имат възможност спокойно да паркират, като се предвижда изграждане на допълнително осветление.

Районният кмет Георги Стаменов заяви, че продължават обходите по улиците около Пловдивския и Техническия университет. Там предстои изграждане на джобове, позволяващи двустранно паркиране на еднопосочните улици.

Подобен проект ще се реализира и по булевард „6 септември”, в участъка от булевард „Руски” до „Копривщица”. Изграждането на тези уширения ще позволи спирането на още 100 автомобила. 

Паралелно с местата за паркиране, администрацията предвижда да бъдат направени още 6 нови площадки за деца.

Спортна и детска площадка ще има на мястото на старата на кръстовището на ул. "Прогрес" и "Пенчо Славейков".

За построяването й има подписка от над 250 родители в районната администрация.

Изцяло нов тротоар ще има на улица „Филип Македонски”.

Парк ще бъде изграден и на ул. "Родопи", където има готов проект и построена нова кучешка площадка. Нови паркове ще бъдат изградени на кръстовището на ул. "Рожен" и бул. "Васил Априлов", където ще се поставят и нови настилка, чешма, осветление и пейки.

На мястото на бившите мебелни магазини на кръстовището на булевардите "Княгиня Мария Луиза" и "Източен" ще бъде направен изцяло нов парк. Търговските обекти са изпразнени, премахнати са павилионите. Районът там ще бъде облагороден и ще се превърне изцяло в зелено пространство.