Снегът се стопи и по тротоарите разцъфнаха „рози” – кафяви, зелени, оранжеви. Всички са от сорта „кучешка чаена”. Вчера минавайки по тротоара на път за офиса на разстояние 30 метра преброих 50 купчинки. Велоалеите пък приличат на трасе за слалом, като вместо колчета има кучешки екскременти. С една дума – гадост!

Миризливите „рози” предизвикват отвращение у минувачите и нелицеприятни, но напълно заслужени реплики към кучетата и техните стопани. Краткото примирие между „кучкарите” и останалите, продължило около месец заради студа и поледицата, вече е нарушено.  При близки срещи отново все по-често се чува репликата „мръсни кучкари” , а отсреща обикновено отговорът е „злобар/ка” и синоними. Има страшно много хора, които се грижат за животни, има и други, които ги отглеждат без да полагат кой знае какви грижи за тях. Има и такива, които не желаят да имат домашен любимец. Въпрос на избор! Но антагонизмът между отделните групи често е причина за вербални, а понякога и физически сблъсъци.

За съжаление гледки като тази на снимката в никакъв случай не работят за имиджа на хората, които отглеждат животни. Сред тях има две „философски школи”. Едната от тях подкрепя тезата, че данъците, които собствениците плащат не се изразходват добросъвестно от местната власт и затова е абсолютно безсмислено да се спазват нормите на Закона за ветеринарно медицинската дейност , особено в частта всеки да си носи найлонова торбичка и да почиства след кучето си. „Няма достатъчно кучешки площадки, в парковете е забранено за кучета, в автобусите не пускат животни, в ресторантите не ни допускат” жалват се собствениците на кучета и разбира се, не пропускат да направят паралел със Западна Европа, където отношението към четириногите е доста по-либерално. Последователите на тази школа дават за пример и майките, чиито деца използват градинките като тоалетни. Също така се оправдават, че кучетата им „наторяват” тревата.

Поддръжниците на другата школа не излизат без найлонова торбичка в джоба и винаги почистват след кучето си.  За съжаление те са далеч по-малко от първите и в повечето случаи известно време са живели в чужбина, където са прихванали от чуждоземните нрави. Защото из Европата освен че пускат кучета в магазините, има и солени глоби за тези, които не си чистят след животното.

Миналата година английската преса писа за 68-годишният Кевин Уоч , който  бил осъден да плати 1880 паунда глоба за това, че не е почистил изпражненията на кучето си от плажа в Perranporth, графство Корнуол.

Пенсионерът излязъл да разходи кучето си, но не носил със себе си торбичка, с която да събере изпражненията на домашния си любимец. Когато кучето се изходило на пясъка, той продължил с разходката си, но веднага бил забелязан от общински инспектори, които го накарали да почисти мръсотията.Кевин обаче не само не се върнал, но и отказал да съобщи на служителите името си и адреса си, както и да плати глобата, която в подобни случаи обичайно е 80 паунда.

Затова инспекторите извикали полиция, а срещу пенсионера било заведено дело. След като месеци наред процесът бил протакан, преди дни съдът наложил жестока глоба на опърничавия Кевин от 1880 паунда, така че да се замисли по-нататък как ще разхожда кучето си.

За съжаление в България подобни прецеденти няма. А стигне ли се до подобна ситуация, най- вероятно е общинския охранител да изяде някой шамар.

Иначе в Закона за ветеринарно- медицинската дейност задълженията на собствениците са разписани подробно и ясно. Общината също се е погрижила да има глоби за нарушителите, но те са само на хартия. Защото служителите на Общинска охрана се ограничават единство с проверка на документите на собствениците, но няма случай, в който да са глобили някого за непочистени екскременти.  

Преди да търсим вината в общината и слабия контрол, е добре преди да излезем от къщи с кучето си,  да бръкнем в джоба си и да видим дали сме си взели торбичка. Да се наведеш и да почистиш след него не е нито унизително , нито срамно. Срамно е да се правите на приятно разсеяни, докато кучето ви ака, а след това да обвинявате общината, държавата, Европейския съюз, евреите и всички останали обичайни заподозрени.