Островът на Адата е един от ключовите обекти в плановете за Пловдив Европейска столица на културата 2019 (ЕСК). Идеята е там да се провеждат част от събитията през 2019 г. Основният проблем обаче е собствеността – 90 процента от острова е частна.

От Фондация „Пловдив 2019” обаче искат да вземат острова под наем. Именно това ще е основна тема в един от разговорите между техни представители и собствениците на острова. Целта е островът да бъде отдаден под дългосрочен наем на фондацията до 2019 г. включително, за да може да се реализира предвидената му централна роля в културните мероприятия.

Това обясни арт директорът на фондацията Светлана Курумджиева. Тя посочи, че през настоящата година ще бъдат поканени артисти от цял свят. В рамките на 6 месеца те трябва да работят само за острова на Адата – да предлагат проекти, пърформънси и инсталации, които да бъдат показани там. В момента островът е покрит почти изцяло от гора. Целта обаче е това да се промени, макар да не се предвиждат инфраструктурни промени.

Курумджиева даде пример с британския артист Алекс Хед, който е останал за няколко седмици в Пловдив и ежедневно е бил на острова, споделяйки впечатленията си от видяното и възможностите за провеждане на културни мероприятия там.

Островът на Адата е идеален за целите на Европейска столица на културата, заявиха от екипа. Причината е, че по принцип във всеки град, който е носил титлата, се търсят именно такива забравени места.

За възможността островът да се превърне в атракцион със заведения, културни средища и плажове се заговори още преди година във връзка именно с Европейската столица на културата през 2019 г. И тогава обаче бе посочен проблемът със собствеността. 90% от имота са частна собственост, след като дълги години са се водили дела между реститутите и държавата. Само 9 от 90-те декара там са на общината. Вариантите са два – или Общината да ползва имота, или да го закупи. По-вероятен е обаче първият вариант. Друг проблем е, че голяма част от имота попада под Натура 2000 и други забранителни режими за строителство. Това обаче няма да попречи там да се изграждат временни съоръжения.

Вижте ВИДЕО по темата:

А ето как изглежда островът на Адата в момента: