Отличници от национален конкурс за есе ще се записват без полагане на кандидатстудентски изпит в специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“, съобщиха днес от университета. Хуманитарното съревнование е на тема „Аз и моят съсед – какво ни разделя и какво ни събира?“ и в него със съчинения могат да се включат ученици от 12-и клас.

Похвално! Какво по-хубаво от това да се стимулират творческият и изследователският дух, младите хора да бъдат провокирани да изучават и съхраняват не само собствената си култура, но и тази на другия, различния, да потърсят корените на своята идентичност, но и да обърнат поглед към своя съсед. Конкурсът предполага дванадесетокласниците, които се включат в него, да проявяват интереси в областта на краезнанието, литературата, историята, етнографията, туризма и културното наследство, надяват се от висшето учебно заведение.

Всичко би било прекрасно, ако веднага у нас не възникваше съмнение: а как проверяващите есетата с обем от 1 до 4 стандартни страници, които би трябвало да се изпращат не по-късно от 15 март 2017 г., ще разберат дали тези творби са писани наистина от кандидатстващите? Да не би от университета да имат пророчески дарби? Не се ли опасяват, че не всички участници в конкурса, които получат отлични оценки и се запишат за студенти в бакалавърска програма „Етнология“ или бакалавърска програма „Социална антропология“ във Философско-историческия факултет, ще са истински? 

И вместо тях над комшийската тема да се е потил наистина някой комшия? 

Наясно сме, че висшите училища в страната изпитват глад за питомци. Както сме наясно, че от Пловдивския университет са си вързали гащите и оценката от есето се признава за оценка от полагане на кандидатстудентски изпит. Че "това е в синхрон със Закона за висшето образование и по-специално с Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България, също така отговаря на условията, посочени в справочника на Пловдивския университет, според които участието в конкурса се признава за кандидатстудентски изпит".

Всичко това ни е ясно, но въпреки това не спира да ни гложди съмнението: не е ли това един лъжовен, или хайде да е по-благозвучно - формален, метод да се съберат студенти за двете специалности? 

Всъщност, няма празно - за тези, които не успеят да получат отлични оценки, журито е предвидило поощрителни награди.