Преди повече от година Стефан губи дъщеря си. Тогава взима едно от най-тежките, но и най-благородни решения в живота си - да дари органите на детето си, за да спаси други човешки животи. Един такъв спасен живот е този на Биляна на 21 г, разказва бТВ.

Световна практика е донорите да не се срещат с реципиентите. Въпреки че живеят в един и същи град - във Варна им отнема цяла година, за да се открият. Сега им предстои първата им среща.

Първата им прегръдка не беше жест между двама познати, а между напълно чужди хора, които обаче имат нещо общо - сърцето на дъщерята на Стефан.

Всичко започва преди малко повече от 2 години. Биляна ученичка в 11 клас от Варна и й предстои абитуриентски бал. Всичко върви добре до една сутрин, в която Биляна почти не се събужда. „Една сутрин получих инсулт и след това разбраха, че съм за трансплантация”, споделя тя.

Биляна влиза в списъка на чакащите сърца. За родител да преживее подобно нещо е изключително трудно.

Чудото за Биляна и семейството й идва след година и половина чакане  На 30 октомври 2015 г. семейството на Биляна си е вкъщи и празнува рождения ден на майка си. Тогава най-хубавият подарък идва по телефона.

В деня когато родителите на Биляна чуват най-хубавата новина, че тяхното дете ще живее, Стефан губи своето дете. Дъщеря му Петя е на 36 години. Внезапно получила мозъчен инсулт.

След три дни чакане за промяна той разбира, че дъщеря му повече няма да се събуди. Тогава му предстои още един тежък избор. Въпреки че детето му е спряло да диша, органите му не са увредени и в болницата му предлага да ги дари. Той споделя, че не се е колебал много и бързо е решил да подпише, за да може детето му да помогне на друг.

Подписът на Стефан спасява четири човешки живота. Биляна получава сърцето на Петя.

Днес Биляна е на 21 и й предстои изцяло нов живот. Мечтае първо да завърши училище, нещо което не и се случи заради болестта. „Сега по-добре живея, по-различно се чувствам”, споделя тя и сърдечно благодари на Стефан и семейството му, които са взели решението, „за да мога аз да седя тук днес и да говоря с вас.”

Докато Биляна събира сили за нови мечти, бащата на Петя й подарява ново хоби - шахът, любимата игра на дъщеря му. Остава да видим, дали общото им сърце ще я запали по фигурите на шахматната дъска.

Срещата на двете семейства с едно сърце е малко чудо. Много рядко хората, дарили органите на близките си и тези, чийто живот продължава, благодарение на тях имат това щастие. Защото законът не позволява разкриването на тайната на трансплантацията.

Аз искам да се срещна пък да ги видя тези хора кои са, какъв е проблемът. Аз след като съм се съгласил да дам и да подпиша на някой човек би трябвало той да ми се обади, ей така да ме види, да дойде, да си поприказваме”, категоричен е Стефан.

Стефан търсил повече от година Биляна, за да се увери, че момичето получило сърцето на дъщеря му е добре и че постъпката му е продължила нечий живот. Мечтае да се срещне и с другите реципиенти.

„Де факто сега както си е отишло момичето, то не си е отишло то продължава да живее в нея и в другите”, смята той.

Дали Стефан ще намери и другите пациенти, чийто живот е продължила Петя не знаем. Едно е сигурно - не за последен път прегръща сърцето на дъщеря си, което днес тупти с мечтите на Биляна.