5 лева! Толкова е струвал животът на 84-годишната Иванка Кукова, която бе удушена вчера в дома си, в първомайското село Дълбок извор. Убийцата - ромката Донка Петкова/38/ е направила пълни самопризнания пред полицията.

Донка и Иванка се запознали преди месец в магазина на селото. Пенсионерката се оплакала, че не може да се справя само с домашната работа, защото краката не я държат, а циганката й предложила да идва да й помага.  Отбивала се по няколко пъти в седмицата у Кукова, помагала й да чисти къщата, палила печката, изхвърляла боклука. Възрастната жена й се отблагодарявала със някой лев и домакински вещи. 

В края на миналата седмица Иванка обещала на Донка да й даде 5 лева за помощта и вчера сутринта помощничката й си ги поискала. Пенсионерката обаче казала, че няма пари и ще й ги даде след като вземе пенсията. Циганката се ядосала , разкрещяла се и я блъснала. Възрастната жена залитнала, ударила се в мивката и паднала на земята. Тогава побеснялата Донка се хвърлила върху нея и започнала да я души и удря. С последни сили старицата се опитала да я отблъсне, издрала лицето й, но изпадналата в амок жена продължила да я стиска за шията, докато тя спряла да диша. 

След това циганката свалила обеците на Иванка, събрала няколко завивки и килими и си тръгнала. Оставила откраднатите вещи в къщата на своя позната и се прибрала в къщи. Там я открили и полицаите, които пристигнали в селото след сигнала на съседка, която се натъкнала на трупа на Кукова.

Донка е криминално проявена. Тя е изключително агресивна, излежала е 7- годишна присъда за грабеж. Родена е в село Черна гора, от няколко месеца живее в Дълбок Извор с мъж, с когото се запознала след като излязла от затвора. Донка има три деца, две от които са пълнолетни.

Утре Окръжният съд ще реши дали Донка да остане зад решетките след тежкото престъпление, което е извършила. Срещу нея е повдигнато обвинение по член. 115 , очакват я до 20 години затвор.