68-ма бригада Специални сили вече е отделна част от Българската армия. Военните от пловдивското формирование вече са пряко подчинени на Началника на отбраната. Преместването на терористичните заплахи към Европа е довело до преструктурирането на армията, за да може да се осигури по-добра реакция при съвременните заплахи.

До момента намиращата се в Пловдив 68 бригада беше част от Сухопътни войски. От днес тя вече е отделно звено, разполага със собствен бюджет, подобрени са управлението и планирането на специални операции. Вече е възможно Специалните сили да тренират ежедневно със Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР. Именно контратероризмът е една от основните задачи на парашутно-десантното подразделение.

Обособяването на 68 бригада като отделна част от армията става с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Решението е взето след анализ на армиите на други съюзнически държави от НАТО, където налице е същата пряка командна верига.

Промяната бе отбелязана на специална церемония в Пловдив. На нея присъстваха заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, който е сред хората, работили по анализа и проекта за отделяне на формированието, както и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве и успех на войниците от специалните сили.