Край на винетките, които сте си купили през 2016-а! От днес започва продажбата на винетките за 2017 г. Хубавата новина е, че цените на всички видови стикери остават непроменени. Така че изобщо не си и помисляйте да излизаате извън населеното място, преди да сте се снабдили с новата винетка. Защото глобите не са хич дребни!

Според новия ценоразпис на КАТ, ако сте без винетка и сте с лек автомобил - ще се бръкнете за 300 лева. Ако сте с превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - глобата е 600 лева. Превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, камиони с допустима максимална маса 12 или повече тона - подлежат на 1500 лева глоба. А ако имате небмлагоразумието да карате камион с две и повече оси с технически допустима максимална маса 12 или повече тона - ще платите цели 3000 лева.

Според Агенция "Пътна инфраструктура" винетки ще се продават в над 2500 разпространителски пункта. От тях 372 са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

В разпространителската мрежа ще има над 2 млн. винетки, от които 860 хил. бр. са годишни за леки автомобили. До края на януари в пунктовете ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства.

Годишната винетка за леки автомобили е 97 лева, месечната - 30 лева, а седмичната - 15 лева.