Тракия е с най-мръсен въздух сравнение с останалите пловдивски квартали, заяви  Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”.

„Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”. В 8:30 часа сутринта стойностите на фини прахови частици във въздуха в столичният квартал „Павлово” са 58 микрограма на кубичен метър”, добави Серафинов пред Нова.

По думите му причина за замърсяването е както битовото отопление, така и автомобилното движение. Сред замърсителите е и опесъчаването и осоляването на булевардите в зимния период.

„Видин е с най-замърсен въздух. Битовото отопление с въглища и дърва е основен фактор на замърсяване. Правили сме замервания както през лятото, така и през зимата. И през летния период състоянието на въздуха не е така лошо”, твърди Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”.

„Разработва се програма за управление на качеството на въздуха 2016 – 2020 година. На база анализа за тенденциите, заедно с мерките, предприети зо момента. В настоящата програма сме разработили конкретни мерки. На база на метеорологичните условия, вече ще имаме 48 часа напред прогноза дали да очакваме увеличаваме на фините прахови частици”, коментира Йоана Христова – зам.-кмет по екология към Столична община.