Докато премиерът Джъстин Трюдо на Канада приветства всички бежанци, независимо от тяхната религиозна принадлежност, Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призна, че страната е допуснала грешка с политиката си на отворени врати за мигрантите, но добави, че правителството се учи от тази грешка.
 
„Опитваме се да подобрим това, което ни убягна през 2015 г.“, заяви Шойбле. „Политиците сме хора – ние също грешим. Но поне можем да се поучим“, добави той. Министърът посочи, че Европа трябва да хармонизира социалните си придобивки, за да постигне по-справедливо разпределение на мигрантите сред страните членки на ЕС.

„Имаме значително по-висок стандарт що се отнася до социалните придобивки отколкото повечето европейски държави. Затова и повечето мигранти искат да дойдат в Германия“, посочи Шойбле. 

В същото време Трюдо написа на официалния си страница в Twitter: "За тези, които бягат от преследване, терор и война, вие сте добре дошли, независимо от вярата си, в многообразието е нашата сила. Добре дошли в Канада." 

И всичко това идва на фона на рестриктивната политика на американския президент Доналд Тръмп спрямо бежанците. Той въведе строги правила за мюсюлманите от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.