Всички тръпнат в очакване на януарските сметки за ток заради ниските температури през последният месец. Trafficnews.bg си направи труда да разучи по какъв начин можем да спестим не само ток, но и доста неприятното усещане, когато получим сметките. Ето няколко съвета, които ако следваме, със сигурност ще спим по-спокойно следващия месец:

1. Ако намалим температурата във всички стаи с 1 градус, това ще спести 10% от месечната ни сметка. Подобно е и при бойлера, ако намалим с 5 градуса (от 60 на 55), също може да си сместим още 10%.

2. Колкото и странно да ви звучи, използването на капак при готвене, намалява сметката ни до 20%. Тенджерата под налягане също е много ефективен начин за пестене.

3. Изключвайте фурната 10 минути преди ястието да е готово.

4. Не долепяйте хладилника плътно до стената, за да може да се охлажда. Добра идея е да почистваме хладилника от лед, 1 сантиметър замръзнала вода, може да добави 10% към сметката за ток на хладилника.

5. Ако е възможно, перете на програма с по-ниска температура, експерти казват, че с всеки градус повишаваме сметката за пералнята си грубо с 1%

6. Използвайте сушилнята само в крайни ситуации. Сушенето на дрехи със сушилнята ще ви струва доста по-скъпо от самото пране.

7. Преминете към LED крушки.

8. Когато не зареждате телефона или компютъра си, изключете зарядните от контакта. Това важи и за другите уреди в домакинството. Ако спазваме това правило, за година може да си сместим 150 киловатчаса.

Нищо не ви коства да спазвате поне месец тези правила и сами да проверите дали има полза от това.