Скенер за образна диагностика е закупен на три пъти по-висока цена в пловдивския онкодиспансер. Това показа разследване на Господари на ефира, излъчено по Нова тв тази вечер. 

От него става ясно, че Община Пловдив е обявила обществена поръчка за 32-срезов компютърен томограф на стойност 950 хиляди лева. Здравното министерство обявява аналогична обществена поръчка, но за нуждите на Пирогов на два пъти по-ниска стойност - 416 хиляди лева. ВМА също провежда поръчка за скенер, но с още по-добри параметри. 64-срезов скенер ВМА купува за малко над 700 хиляди лева. 

Според три различни оферти, събрани от екипа на шоуто, една от които от фирма, която произвежда същатата марка скенер, закупен от пловдивското Онко, цената по оферта е 385 хиляди лева без ДДС.

В Община Пловдив постъпва само една оферта заради специфичните изисквания и то на стойност 945 хиляди лева. Самата поръчка е финализирана от бившия шеф на онкодиспансера д-р Красимир Вальов ден преди да подаде оставка заради разседванията на Господари на ефира за ненужни операции в лечебното заведение. 

Още вижте във видеото: 

Ето и отговора на онкодиспансера, изпратен по имейл: