Европейското финансиране на редица ключови обекти в Пловдив трябва да започне до лятото, потвърди кметът Иван Тотев. Община Пловдив подписа договор за проекти на стойност от 82 милиона лева, които трябва да се усвоят в следващите 5 години.

Първите обекти, по които най-вероятно ще се работи са т.нар. образователната инфраструктура, заключена между „Марица – Юг” и „Княгиня Мария-Луиза”, както и новия облик на предгаровия площад.  Двата проекта  по оперативната програма  са на стойност 18 милиона лева.

С 14 милиона ще се реконструира цялостната образователна инфраструктура в Аджисан махала и квартала около Семинарията. В проекта е включен цялостен ремонт на сградите, дворовете и прилежащата инфраструктура на училища, детски градини и образователни институции.  В следващи години още 16 милиона ще бъдат дадени за този район, като с тях ще се реконструират улици, осветления и междублокови пространства.

Павираната част на „Марица – Юг” също ще бъде ремонтирана.

Тази година ще започне и реконструкцията на предгаровия площад. С  4-милиона лева ще се преобрази цялата визия пред Централна гара, както и подлеза, в частта стопанисвана от Общината.

Плановете си за градско развитие, градските власти са обособили три зони на въздействие, в които ще се инвестират средствата. Първата и най-голяма е т. нар. „Социална зона”, която обхващаха пространството заключено между „6 септември”, „Източен” и „Мария Луиза”. С почти 35 милиона там ще се облагороди целият квартал.

Втората зона е тази с висок икономически потенциал „Гладно поле”. Там ще се инвестират средства в изграждането на първичната улична инфраструктура.

Третата е районът на Централна гара, където ще се направи пробива на „Васил Априлов”, както и предплощадно пространство.