Рядко някой напуснал системата на МВР успява да се върне в нея и то на бял кон. Малцина офицери си тръгват по собствено желание - обикновено стават жертви на политическата конюнктура или на собствените си грешки. Първите, естествено, са доста повече. 

Преди година и половина бившият директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив Пламен Узунов подаде оставка. Това се случи след като главният прокурор  Сотир Цацаров  сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова за нарушения, извършени по време на разследването на катастрофа с убит пешеходец в Пловдив. Въпросът дали Узунов е получил червен картон, или предпочел да изчака промяната в управлението на държавата, за да продължи възходящата си кариера,  така и не получи отговор тогава. Очевидно обаче търпението е дало своите резултати и Узунов бе назначен за министър в служебното правителство на Огнян Герджиков. 

През декември 2013 година полицаят, който дотогава ръководеше Второ районно, седна на директорския стол и стана най-младият директор в историята на пловдивската полиция. След това рекордът бе подобрен от наследника му Христо Разсолков. 

44-годишният полицай е с дълга и  успешна кариера в пловдивската дирекция. Работил е в сектор “Престъпления срещу личността” и е участвал в разкриването на знакови убийства в региона. В продължение на няколко години той оглавяваше и “Криминална полиция”.

Узунов започва като експерт криминалист в БНТЛ в пловдивската полиция преди 20 години, а след това влиза в емблематичния отдел - “Убийства”, оглавяван от Валери Баненкин. Топ ченгето става и наставник на младия полицай. Узунов е в екипа, работил по разбиването на Коматевската банда, оставила зад себе си 4 трупа и няколко ограбени чейнчбюра. 

Новият служебен министър е в основата на една от най-успешните акции срещу телефонните измамници. Тогава при акция на пловдивската полиция са арестувани 25 роми от Северна България, извършили десетки измами. Всички те са изправени пред съда и осъдени.

Въпреки че по презипция служителите на МВР са деполитизирани, скоковете в кариерата на Узунов обикновено съвпадат с управлението на БСП. Докато е начело на пловдивската дирекция са разкрити няколко поръчкови убийства - това на митничаря Георги Дребчев и на бизнесмена Огнян Харизанов - Лудия. Други като това на Димитър Стоянов - Лудия останаха в графата "неразкрити". 

След като ГЕРБ се върна на власт, министър Румяна Бъчварова даде добра оценка за работата на пловдивската дирекция и не последва очакваната рокада, съпътстваща почти всяка смяна на властта. Тя обаче дойде няколко месеца по-късно, след трагичен инцидент на бул. "Никола Вапцаров" в Кючук Париж.

Убийството на пешеходеца, последвалото освобождаване на виновния шофьор и пропуските, констатирани от наблюдаващия прокурор в разследването станаха причина за „кърваво“ писмо изпратено от Главния прокурор Сотир Цацаров до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което той констатира, че пловдивската полиция е разпънала „чадър“ над шофьора- убиец. Няколко часа по-късно писмото бе последвано от оставката на директора Пламен Узунов.

 "Нямам място в системата на МВР" заяви веднага след напускането си Узунов и намекна, че причините за оставката му нямат нищо общо с трагичния инцидент.

Месец по-късно избухна голям скандал, когато при зрелищна акция на „Вътрешна сигурност“ в Първомай и Асеновград бяха арестувани шефовете на районните управления Димчо Темелков и Васил Налбантов и петима техни подчинени. Последва съвместен брифинг на полиция и прокуратурата, на който бяха изнесени потресаващи данни.

Няколко месеца след рокадата изплува и една добре пазена тайна, а именно  конфликтът между  Узунов и депутата Методи Андреев. Бившият директор на ОД на МВР Пловдив призна, че той е бил подложен на натиск от депутата, за да смени директорите на полицейските участъци в Първомай и Асеновград. Узунов  оповести, че това е  истинската причина на отстраняването му и изпрати топката в полето на политиците.

Според него началниците на двете районни управления са били показно унижени. Той разкри, че в дъното на заговора е депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който го бил натискал да смени полицейските шефове.  От своя страна Андреев го контрира с обвинения, че е слагал чадър над бизнескръговете, които владеели Първомай.

Пламен Узунов е първият служител на пловдивската дирекция, който стига до най - високия пост на силовото министерство. Предшествениците му Калин Георгиев и Валентин Петров са заемали поста на Главен секретар на МВР. Тодор Гребенаров пък оглави Дирекция  "Национална полиция" преди три години. Йордан Бакалов също бе за два месеца служебен министър, но той така или иначе не е бил част от системата на МВР. 

Хоризонтът пред новия вътрешен министър е точно 2 месеца. Как ще се развие кариерата му след това е въпрос на избори, както се казва. Според запознати, за да приеме поста, той е получил уверение, че на по-късен етап ще бъде част от екипа на президента Радев. 

В пловдивската дирекция с интерес се очакват и неговите ходове по отношение на кадровата политика. Надделява всеобщото мнение, че въпреки краткото време, ще бъдат направени промени в ръководствата на големите регионални дирекции като застраховка за предстоящите избори. 

СВОБОДНО ВРЕМЕ

Пламен Узунов е семеен, има син и дъщеря. И двете му деца тренират волейбол.  Спортува активно, като предпочитаните от него спортове са волейбол и тенис на маса.