Ще запази ли ГЕРБ политическото си доверие към Тотев бе попитан тази сутрин Цветан Цветанов, а отговорът съвсем не бе еднозначен:  

„Смятам, че към настоящия момент нямаме пречки, които да са в друга посока. Аз смятам, че човек е невинен до произнасянето на трета инстанция (...) Убеден съм, че истината ще излезе и е по-правилно да се коментира тогава. В следващите дни ще има работна среща с нашата структура“.

От краткото изказване по темата на Цветан Цветанов трудно могат да се правят генерални изводи, но на практика това е единствената позиция, която бе дадена от висш кадър на ГЕРБ за случая с пловдивския кмет.

До въпросното интервю на Цветанов липсваше становището на лидера на партията Бойко Борисов, липсваше официално становище или позиция от ПП ГЕРБ, както и някакъв коментар от другите членове на Изпълнителната комисия.

Не е трудно и да се направи обобщение на казаното от Цветанов  – обяснява презумпцията за невинност, заложена в Конституцията на България, както и анонсира предстояща работна среща със структурата на партията в Пловдив.

Към „настоящия момент” наистина ГЕРБ няма основания да прави каквито и да е резки рокади в Пловдив, но в следващия момент, сиреч вторник, ще има нова ситуация. Вариантите за нея са два – или кметът Иван Тотев се връща на поста си и завоюва победа срещу софийските прокурори, подчинени на Цацаров, или апелативните съдии окончателно го отстраняват от длъжност.

Коментарът на Цветанов в някои от сутрешните блокове ще бъде повече от наложителен при втората ситуация, освен ако самият Бойко Борисов не го направи.

Какво се случва, ако апелативните магистрати потвърдят решението на Окръжния съд?

Тогава ще имаме ситуация, при която лидерът на ГЕРБ във втория по-големина град е обвинен от прокуратурата и отстранен от заемания от него политически пост от българския съд. Това се случва около 2 месеца преди парламентарните избори, които вероятно ще бъдат на 2 април.

Както и да се погледне, вторият по големина град дава 11 народни представители, а ситуацията в Пловдив рефлектира и върху областта, която излъчва още толкова депутати. Наивно е да се смята, че висшите ръководители на ГЕРБ биха се отнесли с лека ръка към област, която избира почти 10 % от състава на Народното събрание.

Така големият въпрос е дали  в Пловдив ГЕРБ ще развърти метлата при хипотезата, в която Тотев е вън от кметското кресло?

В момента структурата на партията на Борисов под тепетата изглежда стикована. Вчера в съда дойдоха всички знакови фигури на партията – районните кметове, част от депутатите и общинските съветници. Всички те изразиха съпричастност със своя лидер и заявиха, че застават твърдо зад него. Едва ли ще бъде и по-различно на работните срещи, които анонсира Цветан Цветанов.

Не е тайна за никого, че структурата в ГЕРБ е изцяло пирамидална, а този, който стои най-отгоре взима основните решения.

„За да се разпадне ГЕРБ, трябва да се разпадна аз. За да се разцепи ГЕРБ, това означава да се разцепя аз”, тези думи на Бойко Борисов бяха изречени през 2012 година, но продължават да бъдат актуални и към днешна дата.

С други думи – политическата подкрепа за Иван Тотев минава през Бойко Борисов, както и кой да бъде лидер на партията под тепетата.

В момента структурата на ГЕРБ в Пловдив е единна. Едва ли на партийно събрание може да се чуят революционни призиви или апели за кардинална промяна. Обективните причини за това са прости – всички приближени до първия лидер ген. Йордан Кюмюрджиев са аут ГЕРБ, всички приближени до другата силна личност в партията Здравко Димитров също не са част от проекта. През годините Тотев успя да изчисти структурите си от всякакви външни хора, като всички опити за минипреврати в районните структури бяха потушени.

След изборите за кмет на Пловдив обаче Здравко Димитров бе реабилитиран, не от кой да е, а от Бойко Борисов. Той зае поста на Областен управител и макар формално да не е част от пловдивската организация на ГЕРБ едно решение отгоре бързо може да го върне.

Още повече, че като авторитетна личност, би могъл да поеме юздите на партията и за кратко време да организира структурите за предстоящите избори.

Всички силни фигури на ГЕРБ под тепетата, които застанаха зад Тотев,  пък са пряко зависими от професионална гледна точка – заемат висши държавни или общински постове.  

Още повече, че те едва ли биха се противопоставили на решение, което формално идва от Изпълнителната комисия, а именно партията под тепетата да има нов лидер, който да организира структурите за изборите, които се очакват през април.

Кой ще е лидер на ГЕРБ – Пловдив, когато Бойко Борисов открива или закрива предизборната кампанията на партията за парламентарните избори? Отговорът ще стане ясен до края на месеца или най-късно до следващото интервю на Борисов, в което той намеси Пловдив.

Кои са фаворитите за нов кмет на Пловдив – може да прочетете ТУК